Aprovizionarea Finlandei cu gaze naturale din Rusia a fost întreruptă sâmbătă, a anunţat compania energetică publică finlandeză Gasum, după ce ţara nordică a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble, informează France Presse.
'Livrările de gaze naturale către Finlanda în cadrul contractului de aprovizionare Gasum au fost întrerupte', a declarat compania într-un comunicat, adăugând că acum gazul va fi furnizat din alte surse prin gazoductul Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia.
Grupul finlandez a declarat vineri că a fost informat de către gigantul rus Gazprom cu privire la întreruperea livrărilor începând de sâmbătă.
În aprilie, Gazprom a cerut ca toate plăţile viitoare pentru livrările sale de export de gaze să fie decontate în ruble şi nu în euro, dar Gasum a respins cererea şi grupul a anunţat marţi că va cere arbitraj în justiţie.
Deşi gazul reprezintă doar 8% din energia consumată în Finlanda, cel folosit de ţara nordică provine în principal din Rusia. Gasum a asigurat însă că va putea obţine gaz de la alţi furnizori şi că îşi va continua activităţile 'în mod normal'. Finlanda a dezvăluit deja vineri planuri de a se lipsi de gazul rusesc iarna viitoare, anunţând în special închirierea pe zece ani, împreună cu Estonia vecină, a unui terminal plutitor de regazificare a gazelor naturale lichefiate (GNL).
Furnizarea de gaze către câteva ţări care au refuzat să plătească în ruble pentru a nu sprijini economia rusă în timpul războiului din Ucraina, precum Polonia şi Bulgaria, a fost deja întreruptă de Gazprom.
Anunţul vine la câteva zile după suspendarea exporturilor ruseşti de electricitate către Finlanda, din cauza unor probleme de plată. Finlanda şi vecina ei Suedia au decis să se alăture NATO din cauza ofensivei ruse împotriva Ucrainei, considerând că Moscova este o ameninţare, în timp ce decenii, mai ales pe tot parcursul Războiului Rece, cele două ţări au ales nealinierea.
Finlanda, în special, are o graniţă cu Rusia de aproximativ 1.300 km. Moscova a avertizat deja Helsinki că o candidatură oficială de aderare la NATO ar fi 'o greşeală gravă cu consecinţe de amploare'. Rusia şi-a justificat în special atacul din Ucraina prin apropierea vecinului său vestic de NATO, considerând că aceasta reprezintă o ameninţare 'existenţială' la adresa securităţii sale, notează Agerpres.
Grupul energetic rus Gazprom a anunţat, sâmbătă, că a încetat să mai livreze gaze naturale Finlandei, ca urmare a refuzului operatorului de sistem finlandez (Gasum) de a plăti în ruble pentru gazele naturale ruseşti, informează AFP.
Gazprom Export a cerut clienţilor europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei, dar Finlanda a refuzat să facă acest lucru.
'Livrările de gaze naturale către Finlanda, în cadrul contractului de aprovizionare cu Gasum au fost întrerupte', a anunţat compania energetică finlandeză, care a adăugat că poate obţine gaze naturale de la alţi furnizori, astfel încât să îşi continue activităţile în mod normal.
În condiţiile în care nu a primit plata în ruble de la compania energetică finlandeză Gasum până la data limită de 20 mai, Gazprom a 'oprit complet livrările de gaze', a confirmat şi grupul rus într-un comunicat de presă. Întreruperea livrărilor de gaze către Finlanda vine după ce, la data de 27 aprilie, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări, ceea ce a dat naştere la temeri că şi alte state europene ar putea să ajungă într-o situaţie similară.
Moscova le-a spus cumpărătorilor străini de gaze că trebuie să îşi deschidă un cont la banca rusească de stat Gazprombank, în care să depoziteze euro sau dolari, iar banca rusă va converti sumele în ruble.
Joi, vicepremierul rus Alexander Novak, a dezvăluit că jumătate dintre cele 54 de companii cliente ale grupului rus Gazprom şi-au deschis conturi în ruble la banca Gazprombank, adăugând că, în scurt timp, autorităţile de la Moscova vor şti care sunt companiile care au refuzat să facă trecerea la noua schemă. Cu toate acesta, compania finlandeză de utilităţi Gasum a refuzat să facă trecerea la plata în ruble şi săptămâna acesta a anunţat că va recurge la un arbitraj în disputa cu firma rusească Gazprom Export privind plata în ruble.
După ce Rusia a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazele livrate, în caz contrar riscând să le fie întreruptă aprovizionarea, unele guverne şi firme din UE au cerut instrucţiuni detaliate de la Comisia Europeană privind posibilele soluţii de plată pentru gazele naturale, un combustibil utilizat la încălzirea locuinţelor, producţia de electricitate şi funcţionarea uzinelor din Europa.
Potrivit Comisiei, sancţiunile UE nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată, şi firmele pot plăti pentru gazele ruseşti, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu