Putin a participat la slujba de Înviere, în timp ce armata lui plănuia să omoare civili în Ucraina

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Vladimir Putin a participat la slujba de Înviere, oficiată de capul Bisericii ortodoxe ruse.

Alegeri prezidentiale 2024

Sâmbătă seara, președintele rus Vladimir Putin și zeci de credincioși din Moscova au participat la slujba de Înviere oficiată de patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe din Rusia, într-o ceremonie desfășurată la Catedrala Hristos Mântuitorul din capitală.

Îmbrăcat într-un costum de culoare închisă, cămașă albă și cravată roșie închisă, Putin a fost filmat alături de primarul Moscovei, Serghei Sobianin, fiecare ținând în mână o candelă roșie aprinsă. Imaginile au fost captate într-o înregistrare video de la slujba de Înviere, care a început sâmbătă seara târziu și a durat până în primele ore ale zilei de duminică.

Patriarhul Kirill a proclamat "Hristos a înviat!", iar Putin și ceilalți credincioși prezenți au răspuns cu entuziasm: "Adevărat a înviat!".

Capul bisericii ruse a exprimat sprijin ferm pentru războiul din Ucraina, aflat în desfășurare de mai bine de trei ani. În urma invaziei Rusiei în februarie 2022, zeci de mii de oameni au pierit, iar milioane au fost nevoiți să-și părăsească casele.

În cadrul slujbei de Înviere, patriarhul rus a rostit rugăciuni pentru protejarea "granițelor sfinte" ale Rusiei și a exprimat speranța că Dumnezeu va pune capăt "luptelor interne" dintre Rusia și Ucraina, conform agenției de presă TASS.

Biserica Ortodoxă Rusă, al cărei lider este patriarhul Kirill, respectă calendarul iulian și sărbătorește Paștele în acest weekend, în timp ce majoritatea bisericilor occidentale au marcat sărbătoarea pe 31 martie, conform calendarului gregorian.

Putin este cunoscut pentru participarea sa la slujbele religioase în timpul marilor sărbători bisericești. De Crăciun, el preferă să participe la slujbe în biserici mai mici din afara Moscovei. În schimb, de Paște, tradiția îl aduce la Catedrala Hristos Mântuitorul, un simbol al relației strânse dintre statul rus și Biserica Ortodoxă, reconstruită în perioada post-sovietică.

Biserica rusă a luat măsuri severe împotriva disidenței interne, excludând un preot care a refuzat să se roage pentru victoria Rusiei în conflictul cu Ucraina și suspendând alt preot pentru oficierea unei slujbe de pomenire la mormântul lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziției decedat într-o colonie penitenciară în februarie, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel