Este alarmă pe frontul din Ucraina, după ce Vladimir Putin s-a înțeles cu Teheranul și a primit rachete balistice cu precizie foarte mare, ce ar putea pune probleme mari apărării ucrainene.
Vladimir Putin continuă să-și înarmeze mașinăria de război și a primit din Iran rachete balistice cu o rază de acțiune de până la 120 km, acestea fiind transportate peste Marea Caspică. Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat ce motive strategice are Teheranul pentru a sprijini Moscova și cum poate această intervenție să schimbe dinamica războiului din Ucraina.
"Iranul este parte a ceea ce se numește acum noua axă a răului - Rusia-China-Iran. Iranul, care a fost supus acțiunilor economice și politice ani de-a rândul din cauza regimului autoritar din această țară, religios-autoritar, iată că a găsit debușeu din toate punctele de vedere - finanțare, tehnologie - plus că Iran încearcă, de două decenii, să-și fabrice propria bombă nucleară. Israelul îi mai atacă când și când, în momente-cheie, ca să împiedice acest proces. Iranul are această tehnologie și îmi este teamă că Rusia și China au făcut transferul tehnologiei în Iran, pentru ca ei să fabrice așa ceva.
Cum modifică războiul? Dacă nu se întărește foarte mult apărarea antiaeriană a Ucrainei, atunci ținte din vestul Ucrainei sau din zona aceasta de sud-vest - Cernăuți care ne doare în mod special - vor fi supuse tirului rachetelor rusești. Sigur, deocamdată raza de acțiune nu e mare, 120 de km, dar asta nu înseamnă că nu vor crește, fiindcă Rusia are rachete care pot lovi la 11.000 de km. O problemă este costul acestor rachete.
Iranul face drone foarte ieftin și sunt suficient de performante ca să mai scape de apărarea antiaeriană Ucrainei și să lovească ținte. Pe scurt, în loc să se mai liniștească războiul din Ucraina, el se va intensifica enorm în perioada următoare", a spus Bogdan Chirieac, la România TV.
Statele Unite, Germania, Franţa şi Marea Britanie au anunţat, săptămâna trecută, noi sancţiuni împotriva Iranului, care vizează în special transportul aerian, pentru presupusa vânzare de rachete balistice către Rusia, în timp ce Teheranul neagă un astfel de transfer şi denunţă acuzaţia ca fiind "propagandă urâtă", relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Au fost impuse sancţiuni împotriva a şase companii iraniene de drone şi rachete balistice, furnizori ai Rusiei în baza unui contract semnat la sfârşitul anului 2023, precum şi a zece dintre managerii şi angajaţii acestora. Compania aeriană iraniană Iran Air se numără printre ţintele acestor sancţiuni economice, a precizat Departamentul Trezoreriei SUA într-un comunicat, adăugând că, în plus, "partenerii internaţionali anunţă măsuri care nu vor permite Iran Air să opereze pe teritoriul lor în viitor".
"Rusia a primit livrări de aceste rachete balistice şi probabil le va folosi în următoarele săptămâni în Ucraina împotriva ucrainenilor", a declarat anterior secretarul de stat american Antony Blinken la o conferinţă de presă la Londra cu omologul său britanic David Lammy. Cei doi oficiali urmează să se deplaseze la Kiev în această săptămână.
Potrivit lui Blinken, zeci de militari ruşi s-au antrenat în Iran pentru a folosi racheta balistică Fath-360, care are o rază de acţiune de 120 de kilometri.
Miercuri, Vladimir Putin a ordonat semnarea unui acord de parteneriat strategic cuprinzător cu Iranul. Președintele rus s-a întâlnit săptămâna trecută la Sankt Petersburg cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, generalul Ali Akbar Ahmadian, ocazie cu care a remarcat că, de la preluarea mandatului de către noul preşedinte iranian, Masud Pezeshkian, "nu a existat nicio schimbare în relaţiile cu Rusia".
În pofida sancţiunilor, Kremlinul susţine că Rusia va continua să coopereze în chestiuni sensibile cu Iranul, pe care îl consideră un "partener important al ţării".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu