Președintele Vladimir Putin a semnat decretul de recunoaștere a Crimeii ca stat independent și suveran, potrivit Russia Today. Armistițiul ruso - ucrainean expiră la 21 martie, zi pentru care Guvernul de la Kiev își mobilizează armata în vederea izbucnirii unui conflict armat între soldații Ucrainei din Crimeea și cei ai Kremlinului.
"În conformitate cu voința locuitorilor din Crimeea exprimată în cadrul referendumului național susținut la data de 16 martie 2014, ordon recunoașterea Republicii Crimeea, unde orașul Sevastopol are un statut special, ca stat independent și suveran", se arată în documentul semnat de Vladimir Putin la câteva ore de la sancțiunile împotriva Rusiei anunțate de UE și SUA.
Ordinul este pus în aplicare de la momentul semnării lui.
Autoritățile locale au anunțat, luni, că republica separatistă va adopta în zilele ce urmează rubla drept a doua monedă oficială, urmând ca hrivna, moneda ucraineană folosită în prezent să rămână în circulație până la data de 1 ianuarie 2016.
La referendumul organizat duminică în Crimeea și recunoscut doar de Rusia, 96,77% dintre votanți au ales ruperea peninsulei de teritoriul Ucrainei. Rezultatul plebiscitului a fost sărbătorit în stradă de rusofoni, dar sancționat de Uniunea Europeană și Statele Unite prin măsuri economice punitive îndreptate împotriva unor oficiali ruși și ucraineni.
Ucraina nu renunță la Crimeea, se pregătește pentru un conflict armat
În timp ce Rusia pregătește terenul pentru anexarea cu acte a Crimeii, liderii Ucrainei spun că nu cedează un centimetru din teritoriul țării și fac apel la trupele Armatei să fie pregătite de război.
"Crimeea a fost, este și va fi teritoriul nostru", a declarat, luni, ministrul Apărării, Ihot Tenyukh, citat de Kiyv Post.
Fostul campion mondial la box și unul dintre liderii mișcării pro-europene, Vitali Kiltciko, a anunțat că trupele ucrainene vor rămâne în baze și după 21 martie, când se termină armistițiul semnat de ministrul de Interne ucrainean și omologul său rus. El a mai spus că parlamentarii ucraineni sunt dispuși să ofere 25% din salariul lor pentru a susține "patrioții din Crimeea".
Acordul semnat la data de 16 martie presupune ca trupele ruse care controlează bazele ucrainene să le permită soldaților Kievului să iasă și să intre în aceste baze. Până la acest moment, Rusia și-a respectat partea din înțelegere, a precizat ministrul Tenyukh.
Întrebat dacă trupele Ucrainei vor lupta pentru a apăra Crimeea, Tenyukh a răspuns: "Forțele armate își vor executa sarcinile", adăugând că "forțele ucrainene vor rămâne în Crimeea până când își vor finaliza toate misiunile".
Ministrul ucrainean al Justiției, Pavlo Petrenko, a declarat că "cel mai important lucru este să restaurăm puterea militară a Ucrainei".
"Armata noastră trebuie să fie gata de luptă", a mai spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News