Președintele Vladimir Putin a semnat, joi, o lege care anulează ratificarea Tratatului Complet de Interzicere a Testelor Nucleare, conform unui decret publicat pe un site guvernamental, citat de Reuters
Rusia susține că acest demers are ca scop restabilirea parității cu Statele Unite, care au semnat, dar nu au ratificat niciodată tratatul din 1996, și menționează că nu va relua testele decât dacă Washington o va face.
Amintim că Ministrul Apărării al Rusiei, Sergei Șoigu, a anunțat, miercurea trecută, la televiziunea de stat, că Rusia a efectuat un test pentru a evalua capacitatea sa de a lansa un răspuns nuclear de proporții, scrie Reuters.
Totodată, în urmă cu două săptămâni, după o întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping la Beijing, Vladimir Putin a fost filmat în apropierea „servietei nucleare”.
Astăzi, Ministerul de Externe chinez a declarat că un oficial de rang înalt din cadrul departamentului său de control al armelor va conduce o delegație în cadrul discuțiilor nucleare China-SUA, transmite Reuters.
"În săptămâna următoare, la Washington, China și SUA vor ține consultări privind controlul armelor și neproliferarea la nivel de director-general," a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin, când a fost întrebat despre un raport care menționa că Beijingul a acceptat discuții privind controlul armelor nucleare cu SUA.
China a fost de acord să poarte discuţii pentru controlul armelor nucleare cu Statele Unite săptămâna viitoare, primele după cele avute în perioada administraţiei Obama, a informat miercuri Wall Street Journal, transmite Reuters.
Discuţiile au ca scop evitarea unei curse periculoase a înarmărilor între Statele Unite, China şi Rusia, dar nu constituie începutul unor negocierir formale privind limitele armelor nucleare, a raportat Jurnalul. Un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta din partea Reuters.
Echipele preşedintelui american Joe Biden şi preşedintelui chinez Xi Jinping au un acord de principiu ca cei doi lideri să se întâlnească la San Francisco în luna noiembrie, deşi nu au fost încă puse la punct detalii importante, a declarat marţi un înalt oficial al administraţiei Biden.
O serie de angajamente diplomatice bilaterale din ultimele luni, în mare parte la iniţativa SUA, au încercat să salveze legăturile dintre Beijing şi Washington care se deteriorau rapid după doborârea de către SUA a unui presupus balon de spionaj chinez deasupra teritoriului american.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu