Sistemul de vot online s-a defectat în Rusia, chiar în ziua în care Putin a votat online din biroul său / Update - Video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Vladimir Putin a votat online vineri, chiar în prima zi a alegerilor prezidenţiale din Rusia, care, în absenţa opoziţiei, au ca scop să îl realeagă pentru un nou mandat. Ulterior, sistemul de vot s-a defectat.

Update 

Comisia responsabilă de alegerile din Federația rusă, care nu sunt considerate nici libere, nici corecte, a zis că sistemul său de vot online s-a defectat vineri din cauza numărului mare de persoane care au încercat să voteze în acest mod, relatează DPA.

În prima din cele 3 zile de vot, aproape 500.000 de oameni au votat online în cursul dimineţii doar la Moscova, a transmis Comisia Electorală Centrală. Conducerea capitalei Rusiei ar vrea să vadă cea mai mare prezenţă posibilă la vot cu scopul de a cataloga votul drept legitim. Oficialii au zis că prezenţa la vot a ajuns la 24% şi că 27 de milioane de persoane au votat până vineri seara.

Știrea inițială

Noul mandat de președinte va avea o durată de şase ani, în virtutea amendamentelor constituţionale din 2020, potrivit AFP şi EFE.

Într-un scurt clip difuzat de preşedinţia rusă, Vladimir Putin a putut fi văzut că a votat în biroul său. Putin era aşezat în faţa unui calculator.

În imaginile difuzate de televiziunea publică rusă, Vladimir Putin apare mergând spre un birou la care se aşază. Putin stă în fața unui calculator. În cadru apar și două drapele ruseşti. După vot, pe ecran apare mesajul 'Mulţumesc, aţi votat cu succes!'.

Din motive de securitate informatică, Putin respinge utilizarea internetului şi a telefonului mobil. Acesta a votat deja de la distanţă în 2021, în timpul alegerilor legislative din Federația rusă.

Video

Youtube video image

În anul 2022, pentru alegerea deputaţilor în instituția legislativă de la Moscova, iar în 2023, în timpul alegerilor pentru primarul Moscovei.

'Este o modalitate foarte confortabilă şi sigură de a vota. O recomand celor care doresc şi o pot folosi', a spus Vladimir Putin în 2022.

În acelaşi timp, este pentru prima dată când ruşii pot vota 'online' la alegerile prezidenţiale, pentru că acest instrument, criticat de opoziţie că este o modalitate de a frauda votul, nu a fost utilizat la alegerile din 2018.

În 2000, 2004, 2012 şi 2018, Vladimir Putin şi-a exercitat dreptul la vot la secţia de votare de la Academia de Ştiinţe a Rusiei din Moscova. Votul electronic este preferat de 80% dintre moscoviţi, conform Comisiei Electorale Centrale.

'La Moscova, 80% dintre alegători preferă să voteze de la distanţă şi doar 20% merg la urne', a zis vineri şefa Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova.

Conform datelor de la 15:00, ora Moscovei (12:00 GMT), în prima zi a celor 3 zile de prezidențale, mai mult de 2,3 milioane de oameni din cei aproape 8 milioane de alegători din capitala Rusiei votaseră deja electronic.

Cei patru candidaţi care sunt pe buletinul de vot sunt în ordine Vladislav Davankov (Oameni Noi), Vladimir Putin, preşedintele în exerciţiu, (candidat independent), Leonid Sluţki (Partidul Liberal Democrat-LDPR) şi Nikolai Haritonov (Partidul Comunist-CPRF).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel