Putin acordă Ungariei un împrumut de 10 miliarde de euro pentru extinderea centralei nucleare de la Paks. Contractul a fost semnat de președintele rus

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a semnat acordul pentru finanțarea extinderii centralei nucleare a Ungariei.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un protocol de modificare a contractului de finanțare pentru centrala nucleară Paks, care a devenit obligatoriu din punct de vedere juridic. Rusia va acorda Ungariei un împrumut de 10 miliarde de euro pentru construcția centralei nucleare Paks, acoperind 80% din costurile planificate, conform RMX.

Modificarea a fost necesară din două motive: în primul rând, pentru că fluxul de bani între Rusia și Ungaria a fost îngreunat semnificativ de sancțiunile financiare occidentale, iar în al doilea rând, pentru că proiectul Paks este într-o întârziere semnificativă.

Agenția de presă rusă Ria Novosty a raportat că amendamentul prevede că Ungaria va plăti Rusiei, în termen de 30 de zile de la ratificarea protocolului, dobânda acumulată între 1 martie 2022 și data intrării în vigoare a protocolului, precum și costul menținerii părții neutilizate a împrumutului, în valoare totală de aproximativ 350 milioane forinți. Protocolul mai prevede că nu se va percepe nicio dobândă de întârziere dacă suma este primită la timp.

Această procedură va soluționa disputa dintre părțile maghiară și rusă cu privire la valoarea creditului neutilizat încă din cauza întârzierii investiției.

Protocolul mai prevede că sancțiunile vor schimba procedura de plată. Deși suma împrumutului va continua să fie denominată și plătibilă în euro, partea maghiară va trebui să deschidă un cont în euro la o bancă rusă pentru a efectua plata.

Premierul ungar Viktor Orbán și președintele rus Vladimir Putin au semnat în 2014 un acord conform căruia compania de stat rusă Rosatom va extinde capacitatea actuală de 2.000 de megawați a centralei nucleare Paks, finalizată în 1987 de Uniunea Sovietică, cu două reactoare noi cu o capacitate combinată. de 1.200 de megawați.

Deși detaliile financiare exacte ale tranzacției rămân clasificate, extinderea este de așteptat să coste 12 miliarde de euro.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel