Rusia a denunţat miercuri o 'campanie de dezinformare' destinată să ducă la impunerea de noi sancţiuni împotriva Moscovei, după un apel al membrilor G7 (grupul celor mai puternice economii ale lumii) de a-i aduce 'urgent' în faţa justiţiei pe autorii otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi, relatează France Presse.
'Vasta campanie de dezinformare în curs este o dovadă clară că iniţiatorilor săi nu le pasă de sănătatea lui Navalnîi, ci se încearcă o mobilizare pentru impunerea de sancţiuni', a afirmat diplomaţia rusă într-un comunicat. Miniştrii de externe din Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie au afirmat marţi într-un comunicat că sunt 'uniţi în condamnarea, în termenii cei mai fermi, a otrăvirii confirmate a lui Aleksei Navalnîi'.
UE a evocat posibilitatea unor sancţiuni, iar Berlinul a indicat pentru prima oară că ar putea să nu excludă dintre acestea îngheţarea emblematicului proiect de gazoduct cu Rusia, Nord Stream 2. Opozantul rus de 44 de ani, aflat în prezent la clinica Charite din Germania după ce iniţial fusese spitalizat în Rusia, a fost victima - potrivit guvernului german - unui atac cu agent neurotoxic din clasa Noviciok, conceput de specialişti sovietici în scopuri militare.
Rusia insistă că nicio urmă de otravă nu a fost detectată de medicii ruşi în organismul lui Navalnîi, care a fost spitalizat de urgenţă în Siberia la sfârşitul lunii august, şi cere dovezi pe care Germania nu i le-a furnizat încă, potrivit Moscovei.
'Continuăm să cerem cu insistenţă părţii germane să ne transmită informaţiile cu privire la examenul medical al lui Navalnîi, inclusiv rezultatele analizelor sale biochimice', menţionează comunicatul diplomaţiei ruse, denunţând 'atacuri nefondate' împotriva Rusiei.
'Partea germană tergiversează din păcate procesul', în timp ce 'isteria în jurul acestui caz nu încetează să sporească', se mai afirmă în comunicatul Ministerului de Externe rus, reluând o acuzaţie formulată de mai multe ori în ultimele zile împotriva Berlinului.
Ambasadorul german la Moscova a fost convocat pentru miercuri la MAE rus pentru un schimb de opinii pe această temă, potrivit Berlinului. În pofida protestelor occidentale, Rusia a refuzat până în prezent să deschidă o anchetă penală în cazul otrăvirii lui Navalnîi, susţinând că nu există niciun indiciu că ar fi fost comisă o faptă penală, conform Agepres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu