Putin acuză Occidentul de cenzură asupra jurnaliștilor ruși

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Vladimir Putin a lansat un nou val de acuzații la adresa Occidentului, susținând că jurnaliștii ruși sunt persecutați în mod deschis. Declarația sa vine la doar câteva zile după ce Rusia a interzis accesul în țară unui număr semnificativ de jurnaliști americani, notează Reuters.

„Pentru a se ascunde de faptele incomode, de informaţiile veridice, Occidentul, care se consideră etalonul libertăţii, a lansat o persecuţie deschisă împotriva corespondenţilor ruşi”, a afirmat Putin într-un interviu acordat ziarului mongol Onoodor. Aceste declarații au fost făcute publice printr-o transcriere postată pe site-ul oficial al Kremlinului.

Măsurile privind cenzura, înăsprite

Comentariile liderului rus au venit la scurt timp după ce Moscova a anunțat că a interzis intrarea în Rusia a 92 de cetățeni americani, printre care jurnaliști, avocați și directori ai unor companii de tip militar-industrial importante. Această măsură a fost justificată de Kremlin prin poziția pe care Washingtonul ar fi adoptat-o, măsură descrisă ca fiind „rusofobă”.

Interdicția accesului pentru acești cetățeni americani vine într-un context mai larg de restricții și represiuni pe care Kremlinul le-a impus asupra presei independente și vocilor critice din Rusia, în special de la începutul războiului din Ucraina, în 2022. De atunci, Moscova a înăsprit măsurile de cenzură, blocând rapid accesul la informații socotite "neconvenabile" pentru regim.

Cu toate acestea, Putin a subliniat că presa din Rusia este liberă, precizând că „singura cerință pentru presă este respectarea legislației ruse”. De asemenea, Putin a adăugat că jurnaliștii străini acreditați în Rusia trebuie să înțeleagă și să respecte aceste reglementări.

O lege care permite procurorilor să închidă birouri media străine

Kremlinul a criticat frecvent țările occidentale pentru restricțiile impuse presei ruse, inclusiv interdicțiile aplicate unor instituții de presă susținute de statul rus. În interviul acordat ziarului mongol, Putin a afirmat că jurnaliștii ruși sunt supuși „cenzurii directe” în aproape toate țările occidentale.

„Singurul lucru pe care îl fac mijloacele noastre de informare în masă este să transmită în mod convingător punctul de vedere al Rusiei cu privire la problemele şi procesele moderne actuale care au loc în lume”, a declarat președintele rus.

În luna mai, Parlamentul Rusiei a adoptat o lege care permite procurorilor să închidă birourile media străine din Moscova, dacă acele țări sunt considerate „neprietenoase” cu presa rusă. De partea cealaltă, Washingtonul a impus sancțiuni unor posturi de televiziune rusești de stat, acuzându-le că răspândesc dezinformări pentru a justifica războiul purtat de Rusia pe teritoriul Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel