Putin admite că sancțiunile occidentale afectează Rusia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Președintele Rusiei, Vladimir Putin

Regiunile și companiile cele mai dependente de importurile din Europa sunt afectate. Președintele amenință că va reduce exporturile de cereale și că va rupe contractele de petrol și gaze.

Vadimir Putin a spus că economia rusă deține cea mai mare parte a ceea ce el a numit o agresiune financiară și tehnologică din partea Occidentului, dar a recunoscut că sancțiunile creează dificultăți în unele industrii și regiuni.

Vorbind la Forumul Economic de Est de la Vladivostok, președintele rus a recunoscut că acele companii care depind de aprovizionarea din Europa au probleme și că economia națiunii este de așteptat să scadă cu 2/2,5%. Din cauza acestei situații, guvernul a prognozat un excedent bugetar pentru acest an, care, potrivit liderului rus, va fi de 0,5 trilioane de ruble (8,26 miliarde de euro), în timp ce PIB-ul va scădea cu ”aproximativ 2% sau puțin mai mult”, a spus el.

”Pandemia a fost înlocuită de noi provocări globale. Mă refer la frenezia sancțiunilor occidentale, la încercările agresive ale Occidentului de a impune altor țări un model, privându-le de suveranitate și subjugându-le voinței sale”, a spus șeful Kremlinului, potrivit Europa Today.

Putin în discursul său a amenințat că va limita exportul de grâu din Ucraina către Europa și a anticipat că va discuta despre asta cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. 

”Poate că ar trebui să ne gândim la limitarea exportului de grâu și alte produse alimentare de-a lungul acestei rute (din Ucraina către Europa, n.red.). Cu siguranță mă voi consulta cu președintele turc Erdogan în această chestiune”, a spus el adăugând: ”La urma urmei, am fost noi care am elaborat mecanismul ucrainean de export de cereale”. 

Putin a susținut apoi că ”ar fi o decizie absolut stupidă” să impună o limită la prețul gazului rusesc și a spus că, dacă se va întâmpla acest lucru, Moscova nu își va mai respecta contractele de furnizare către Occident.

”Nu vom oferi nimic dacă este împotriva intereselor noastre, în acest caz economice”, a spus el. ”Fără gaz, fără petrol, fără cărbune, fără păcură, nimic”, a tunat el.

După cum a raportat agenția rusă Ria Novosti, Putin s-a plâns că ”recent, ireversibile, s-ar putea spune, s-au produs schimbări tectonice în întregul sistem de relații internaționale”, iar în această schimbare ”rolul statelor și regiunilor dinamice ale lumii și promițătoare a crescut considerabil. Și mai presus de toate, desigur, regiunea Asia-Pacific: țările sale au devenit noi centre de creștere economică și tehnologică, puncte de atracție pentru personal, capital, producție".

 

Citește și: 

Erdogan, mai convins ca oricând: Ţările occidentale sunt vinovate de provocare faţă de Rusia

"Pot spune foarte deschis că nu găsesc că actuala atitudine a Occidentului (...) este cea bună. Occidentul duce o politică bazată pe provocare", a declarat şeful statului turc în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său sârb Aleksandar Vucic, ca răspuns la o întrebare asupra crizei energetice în Europa, relatează Agerpres.

"Atât timp cât veţi încerca să duceţi un asemenea război de provocare, nu veţi putea obţine rezultatele scontate", a adăugat Erdogan. "Noi, Turcia, am menţinut mereu o politică de echilibru între Rusia şi Ucraina", a mai spus preşedintele turc.

Chiar dacă a furnizat Kievului drone militare, Turcia a refuzat să se ralieze sancţiunilor occidentale decretate împotriva Rusiei după declanşarea ofensivei ei în Ucraina.

Preşedintele Erdogan a imputat deja marţi criza energetică din Europa sancţiunilor adoptate împotriva Rusiei, preluând un argument al Kremlinului.

"Europa culege ceea ce a semănat. Atitudinea Europei faţă de (Vladimir) Putin şi sancţiunile l-au făcut - fie că ne place sau nu - să spună: 'Dacă voi faceţi aşa, eu o să fac asta', a afirmat preşedintele turc în cursul unei conferinţe de presă la Ankara.

Kremlinul a declarat că Occidentul este cel responsabil de oprirea livrărilor de gaze ruseşti spre Germania prin gazoductul strategic Nord Stream, susţinând că sancţiunile care au fost impuse Rusiei împiedică efectuarea lucrărilor de întreţinere la infrastructura de gaze.

Uniunea Europeană a decis instituirea unui embargo gradual la importurile sale de petrol şi produse... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel