Preşedintele rus Vladimir Putin a promis vineri că orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului, notează Reuters.
Publicitate
Putin a declarat că Rusia nu are mandat să lanseze prima o lovitură nucleară preventivă, spre deosebire de Statele Unite, dar că armele hipersonice avansate ale Rusiei ar asigura că aceasta ar putea răspunde cu forţă dacă va fi vreodată atacată. Vladimir Putin a recunoscut de asemenea că au existat unele probleme în procurarea de echipamente şi haine pentru sutele de mii de recruţi mobilizaţi de Moscova pentru a lupta în ultimele luni în Ucraina.
Într-o conferinţă de presă vineri la Bişkek, capitala Kârgâztanului, el a spus că unele dintre problemele legate de aprovizionarea celor 300.000 de oameni mobilizaţi în septembrie şi octombrie se rezolvă. Printre altele, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va trebui probabil să ajungă la acorduri cu privire la Ucraina în viitor, dar că Moscova s-a simţit trădată de prăbuşirea acordurilor de la Minsk.
Potrivit lui Putin, citat de Reuters, Germania şi Franţa - care au intermediat acordurile de la Minsk de încetare a focului între Ucraina şi separatiştii susţinuţi de ruşi în estul Ucrainei în 2014 şi 2015 - au trădat Rusia şi acum pompează cu arme Ucraina. Într-un interviu publicat miercuri în săptămânalul Die Zeit din Germania, fostul cancelar german Angela Merkel a declarat că acordurile de la Minsk au fost o încercare de 'a acorda timp Ucrainei' pentru a-şi construi apărarea. Vorbind vineri la conferinţa de presă în Kârgâzstan, Putin s-a declarat 'dezamăgit' de comentariile lui Merkel.
Rusia, cel mai mare exportator de energie din lume, ar putea reduce producţia de petrol şi va refuza să vândă petrol oricărei ţări ce impune plafonul de preţ 'stupid' al Occidentului asupra petrolului rusesc, a mai declarat vineri Vladimir Putin, citat de Reuters. Grupul celor şapte mari puteri, Uniunea Europeană şi Australia au căzut de acord săptămâna trecută asupra plafonării petrolului rusesc la 60 de dolari per baril după ce membrii UE au depăşit rezistenţa din partea Poloniei.
'În ceea ce priveşte reacţia noastră, am spus deja că pur şi simplu nu vom vinde acelor ţări care iau astfel de decizii', le-a declarat Putin reporterilor în conferinţa de presă din capitala Kârgâztanului, Bişkek. Putin, care conduce cel de-al doilea mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită şi cel mai mare exportator de gaze, a spus că Rusia are un acord de producţie cu alţi membri ai clubului producătorilor de petrol OPEC+ , aşa că un pas atât de drastic este încă doar o posibilitate, mai notează Reuters.
SUA și Rusia au anunțat, joi, un schimb surprinzător de prizonieri. Astfel, SUA l-a eliberat pe traficantul de arme Viktor Bout, supranumit "Negustorul Morții", în schimbul baschetbalistei americane Brittney Griner, scrie The New York Times.
Viktor Bout a fost acuzat că a furnizat arme Al Qaeda, talibanilor și rebelilor din Rwanda. Faptele sale au contribuit la inspirarea unui film din 2005, "Lord of War". La scurt timp după condamnarea sa în 2011, sub acuzația de conspirație pentru uciderea cetățenilor americani, traficantul de arme rus Viktor Bout a transmis un mesaj sfidător prin intermediul avocatului său, în timp ce se confrunta cu perspectiva de a sta decenii de închisoare.
Domnul Bout, a spus avocatul său, "crede că acesta nu este sfârșitul".
Câțiva ani mai târziu, Bout, în vârstă de 55 de ani, a fost eliberat, în ciuda faptului că a ispășit mai puțin de jumătate din pedeapsa sa de 25 de ani de închisoare. El a fost schimbat joi cu starul american de baschet Brittney Griner, care a fost închisă în Rusia timp de 10 luni.
De ce rușii l-au vrut atât de mult înapoi
Oficialii ruși au făcut presiuni pentru întoarcerea lui Bout. Acesta fusese condamnat de către un juriu din New York pentru patru capete de acuzare, printre care conspirarea pentru a ucide cetățeni americani. Procurorul general de la acea vreme, Eric Holder, l-a numit pe Bout "unul dintre cei mai prolifici traficanți de arme din lume". El a devenit notoriu printre oficialii americani de informații, câștigând porecla de "Negustorul morții".
Bout a fost probabil cel mai cunoscut rus aflat în custodia Statelor Unite. În interviurile cu jurnaliştii, traficantul a negat în mod repetat acuzaţiile că ar fi lucrat pentru agenţiile ruse de informaţii. Dar Mark Galeotti, expert în serviciile de securitate ale Rusiei, a spus că există semne puternice – educația domnului Bout, rețelele sale sociale și profesionale și abilitățile sale logistice – că el este membru sau cel puțin a fost în strânsă colaborare cu armata rusă și agenția de informații, cunoscută sub numele de G.R.U.
"Aceasta este, de asemenea, opinia SUA și a altor autorități – și explică motivele pentru care Rusia a militat atât de asiduu pentru a-l recupera. Toate țările încearcă să-și scoată cetățenii din jurisdicțiile aspre, dar este clar că a fost o prioritate specială pentru ruși să-l recupereze pe Viktor Bout", a declarat domnul Galeotti, lector la University College London, într-un interviu.
Cine este, de fapt, acest Bout. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu