Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că statul ucrainean riscă să sufere o 'lovitură ireparabilă' în cazul în care conflictul se prelungeşte, apreciind că iniţiativa pe front este de acum 'în întregime' de partea forţelor Moscovei, relatează France Presse.
'Nu doar că a eşuat contraofensiva lor, dar iniţiativa se află în întregime în mâinile forţelor armate ruse. Şi dacă aceasta continuă, statalitatea Ucrainei ar putea suferi o lovitură ireparabilă şi foarte serioasă', a declarat Putin în cadrul unei reuniuni difuzate de televiziunea de stat.
În acelaşi timp, Vladimir Putin a afirmat că Rusia nu va fi niciodată forţată să renunţe la câştigurile pe care le-a obţinut în Ucraina, notează Reuters.
Vorbind despre posibile discuţii de pace, Putin a respins 'aşa-numitele formule de pace' discutate în Occident şi Ucraina - care prevăd returnarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia şi crearea unui tribunal internaţional - întrucât conţin ceea ce el a numit 'cerinţe prohibitive pentru procesul de negocieri'. El a acuzat din nou Ucraina că 'refuză să negocieze' încheierea conflictului cu Moscova.
'Ei bine, dacă nu vor (să negocieze), atunci să nu o facă!', a spus Putin. Potrivit lui, Moscova şi Kievul 's-au pus de acord asupra tuturor' aspectelor la negocierile de la Istanbul în 2022, chiar la începutul conflictului, înainte ca delegaţia ucraineană să 'arunce la gunoi toate acordurile' asupra cărora cele două părţi conveniseră.
El susţine că premierul britanic de la acea vreme, Boris Johnson, ar fi 'convins' Kievul să refuze să negocieze cu Moscova şi să continue ostilităţile. Putin a declarat că discuţia despre negocieri este o 'încercare de a ne motiva să renunţăm la câştigurile pe care le-am realizat în ultimul an şi jumătate'.
'Dar asta este imposibil. Toată lumea înţelege că acest lucru este imposibil', a insistat liderul de la Kremlin. Vladimir Putin a făcut aceste comentarii, difuzate de televiziunea rusă, la o zi după ce Elveţia a acceptat să găzduiască un summit global la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Peste 80 de ţări s-au reunit duminică în Elveţia pentru a găsi un teren comun cu privire la formula sa de pace, fără Rusia. Formula de pace prezentată de Zelenski prevede, printre altele, restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, încetarea ostilităţilor şi retragerea trupelor ruse.
Declaraţiile lui Putin cu privire la cursul războiului au devenit din ce în ce mai încrezătoare şi mai agresive în ultimele luni, odată cu eşecul contraofensivei ucrainene de a obţine câştiguri substanţiale împotriva forţelor ruse care şi-au construit fortificaţii puternice, notează Reuters.
În prezent, Rusia controlează 17,5% din teritoriul Ucrainei. Moscova declară că orice negociere ar trebui să ţină cont de 'noile realităţi' create de forţele sale pe teren. Preşedintele rus, care candidează pentru un nou mandat prezidenţial de şase ani într-un scrutin despre care adversarii săi spun că este o parodie a democraţiei, a declarat marţi că alegerile americane din trecut au fost fraudate prin votul prin corespondenţă, conform Reuters.
'În Statele Unite, alegerile precedente au fost falsificate prin votul prin corespondenţă (...) Au cumpărat buletine de vot pentru 10 dolari, le-au completat şi le-au aruncat în cutiile poştale fără nicio supraveghere din partea observatorilor şi atât', a declarat Putin, fără a oferi vreo dovadă.
Oponenţii lui Putin afirmă că alegerile prezidenţiale din martie din Rusia nu reprezintă o competiţie reală, întrucât preşedintele rus deţine întreaga putere în stat, iar principalul său rival, Aleksei Navalnîi, ispăşeşte în prezent peste 30 de ani de închisoare pentru acuzaţii despre care Navalnîi spune că au fost fabricate. Opozanţii mai spun că utilizarea votului electronic creează posibilitatea ca autorităţile să manipuleze votul în favoarea lui Putin fără a fi detectate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News