Putin ar fi dornic să semneze un acord de pace pentru a pune capăt invaziei, prezentată de Kremlin ca fiind „război civil”

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru

Rusia este deschisă la negocieri cu Ucraina şi ar dori să semneze un acord de pace. Cel puţin, asta a declarat Valentina Matviyenko, preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse, marţi, la o întâlnire cu preşedintele Mozambicului Filipe Nyusi.

Apropiata lui putin, Valentina Matviyenko (care este la şefia Consiliului până în septembrie 2024), spune că Rusia îşi doreşte pacea, dar se teme de „planurile” Ucrainei, susţinute cu armament de către Occident.

„Suntem deschişi la negocieri. Sunt de acord că e nevoie de o soluţie diplomatică, paşnică. Dar e nevoie ca asta să fie de ambele părţi. Repet, suntem deschişi la negocieri şi semnare de acorduri care să pună capăt războiului civil în Ucraina şi să aducă pacea, dar nu vedem nicio reacţie din partea Kievului”, a spus şefa Consiliului, citată de către agenţia de ştiri rusă TASS.

Valentina Matviyenko continuă pe acelaşi fir narativ „ţesut” de ceilalţi oficiali ruşi şi spune că Ucraina vrea să devină o putere nucleară iar în acest sens a „complotat” cu Occidentul pentru a ataca regiunile Doneţk şi Lugansk, înarmându-se serios cu „arme, inclusiv arme grele”.

Prin urmare, „Rusia nu a avut nicio altă cale de ieşire, nicio altă soluţie pentru asigurarea securităţii” sale şi a regiunilor pro-ruse din Ucraina, notează Mediafax.

Rusia a cedat? Cere deminarea porturilor ucrainene, pentru a putea exporta. Putin îi promisese lui Ergodan asta

Rusia pare dispusă să permită exportul de cereale din Ucraina, după ce a ocupat porturile ucrainene. Moscova şi-a exprimat marţi disponibilitatea de a facilita ieşirea navelor care transportă cereale, dar a condiţionat asigurarea navigaţiei acestora în condiţii de siguranţă de deminarea porturilor ucrainene, potrivit unei declaraţii făcute în timpul unei vizite în Bahrain de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, relatează Agerpres, citând EFE.

Este necesar ca reprezentanţii ucraineni să demineze apele teritoriale. Dacă se rezolvă problema deminării (...), armata rusă va garanta în largul mării trecerea fără obstacole a acestor nave către Marea Mediterană şi alte destinaţii, a spus Lavrov la o conferinţă de presă.

Lavrov a acuzat Occidentul că a creat multe probleme artificiale prin închiderea porturilor sale pentru navele ruseşti, prin întreruperea lanţurilor logistice şi financiare, referindu-se la sancţiunile impuse Rusiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Mine navale au fost descoperite plutind în derivă în Marea Neagră după ce Rusia a lansat agresiunea militară contra Ucrainei. Potrivit Moscovei, acestea fac parte din minele amplasate de armata ucraineană în zona de coastă şi s-au desprins de cablurile de ancorare, în timp ce potrivit Kievului ele au fost lansate de Rusia din stocul de mine ucrainene preluat de armata rusă în Crimeea după anexarea acestei peninsule în 2014.

Cu o zi în urmă, preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că Rusia este pregătită să colaboreze cu Turcia pentru libera circulaţie a mărfurilor în Marea Neagră, inclusiv a cerealelor exportate din Ucraina.

„La discutarea situației din Ucraina, s-a pus accent pe asigurarea unei navigații sigure în Mările Negre și Azov, eliminând amenințarea minelor din apele acestora. Putin a remarcat disponibilitatea părții ruse de a facilita tranzitul maritim nestingherit al mărfurilor în coordonare cu partenerii turci. Acest lucru este valabil și pentru exportul de cereale din porturile ucrainene.”, a transmis ieri Kremlinul, după ce Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu Recep Tayyip Erdogan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel