Vladimir Putin ar fi încercat să deturneze serviciul de spionaj al Austriei acum câțiva ani, dat noi dovezi în acest sens ies abia acum la iveală.
Vladimir Putin ar fi încercat să deturneze serviciul de spionaj al Austriei, scrie Politico. Totul s-ar fi întâmplat în dimineața zilei de 28 februarie 2018, atunci când Wolfgang Preiszler, comandantul poliției austriece Wolfgang Preiszler a apăsat soneria de la sediul serviciului de informații intern al țării.
În câteva minute, zeci de colegi înarmați cu pistoale și cu un berbec, îmbrăcați în veste antiglonț și cagule, s-au împrăștiat prin clădire și au confiscat date confidențiale stocate pe serverele agenției și documente secrete. Incursiunea de atunci, care a pus poliția împotriva serviciului de spionaj, cunoscut sub numele de BVT, a dezlănțuit o furtună care a spulberat reputația Austriei în lumea informațiilor și a dus la închiderea agenției.
Totuși, acum, șase ani mai târziu, ies noi detalii la iveală. Mai mulți oficiali ai serviciilor de informații din Austria ar fi arătat jurnaliștilor Politico dovezi care ar sugera că raidul a făcut parte dintr-o operațiune condusă de Moscova. Aceasta ar fi avut rolul de a discredita serviciile de spionaj ale Austriei pentru a le reconstrui cu o nouă conducere sub influența Kremlinului. Un rol crucial în această încercare, spun ei, l-a jucat partenerul junior în coaliția guvernamentală de la acea vreme: Partidul Libertății (FPÖ) de extremă dreapta, pro-Rusia, care astăzi este cel mai popular partid din țară.
Procurorii austrieci au dezvăluit acum o lună că bărbații despre care se crede că au pus bazele acestei acțiuni au fost agenți ruși îndrumați de Jan Marsalek, fostul ofițer de operațiuni al companiei Wirecard, despre care autoritățile din Austria spun că lucrează pentru agenția rusă de informații militare GRU.
Politico relatează că scenariul unei conspirații conduse de Moscova este exploziv din mai multe motive. În primul rând, pentru că aproape că a reușit. Salvarea ar fi fost așa-zisul scandal de la Ibiza din 2019 (în care liderul de atunci al FPÖ a fost surprins într-o filmare încercând să vândă influență politică unei femei despre care credea că este nepoata unui oligarh rus), care a declanșat prăbușirea guvernului, împingând FPÖ în opoziție, acolo unde a rămas de atunci. Dacă nu s-ar fi întâmplat asta exista posibilitatea ca nimic să nu fi putut opri acest plan conspirativ.
Totuși, sursa citată relatează că cel mai îngrijorător este că bărbatul responsabil pentru raidul BVT, pe atunci ministrul de Interne al Austriei, Herbert Kickl, conduce acum FPÖ – ceea ce îl face un candidat de top pentru a deveni următorul cancelar al Austriei, în urma alegerilor din acest an. Politico susține că o cancelarie a lui Herbert Kickl ar face jocul președintelui rus Vladimir Putin, permițând Kremlinului să exercite mai multă influență asupra Austriei.
Rușii ar fi găsit în Marsalek un vehicul perfect pentru a se infiltra în instituția de securitate din Austria. Acesta ar fi avut un CV ciudat pentru poziția nr. 2 dintr-o companie de top. El ar fi plecat de acasă și ar fi renunțat la școală la vârsta de 19 ani. În anul 2000 a venit la Wirecard, în funcția de director de tehnologie. La acea vreme, activitatea de bază a companiei era procesarea plăților pentru jocurile de noroc online și pornografie.
Marsalek ar fi fost atras de ruși cu o așa-numită „capcană de miere”. Natașa, un model erotic care a jucat la un moment dat rolul unui agent rus într-un film cu vampiri numit „Red Lips II-Blood Lust”, alias Natalia Zlobina, l-a cunoscut pe Marsalek în 2013.
Marsalek fusese trimis la Moscova de către CEO-ul Wirecard, pentru a încuraja afacerile, așa că el a călătorit frecvent acolo. Anchetatorii bănuiesc că Natașa, cu care Marsalek s-a bucurat de o viață frumoasă călătorind prin Europa de la St. Tropez la Santorini, a jucat un rol central în recrutarea sa. În plus, se crede că rușii au folosit firma Wirecard pentru a spăla bani, a plăti mercenari și a finanța alte activități ilicite.
„Austria este interesantă pentru ruși, deoarece o pot folosi ca platformă pentru operațiuni de spionaj împotriva altor țări europene”, a spus Thomas Riegler, un istoric din Viena, care a scris pe larg despre serviciile de informații austriece.
Marsalek s-a dovedit rapid dispus și capabil să livreze exact ceea ce și-au dorit rușii, mai scrie Politico.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News