Putin ar vrea o mobilizare totală împotriva Ucrainei, după ce o să fie reales

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Posibilitatea unei mobilizări totale a Rusiei după alegerile prezidențiale din martie 2024 a fost sugerată de Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei.

Conform relatărilor The Guardian, Danilov a menționat la Forumul Internațional de Securitate din Halifax, Canada, că Rusia a alocat resurse constante sectorului său de apărare, devenind mai puțin vulnerabilă la sancțiunile occidentale. De asemenea, a subliniat că economia Rusiei pare să se orienteze către o mentalitate de război, anticipând o posibilă mobilizare totală după alegerile prezidențiale din 2024.

În septembrie, armata ucraineană a emis declarații conform cărora se așteaptă ca Rusia să lanseze o extinsă campanie de mobilizare pentru a recruta sute de mii de soldați din Rusia și din Ucraina ocupată.

Cu toate acestea, Statul Major ucrainean nu a furnizat dovezi concrete care să susțină această afirmație. Reprezentanții ruși au respins ideea existenței unor planuri iminente pentru un nou val de mobilizare, concentrându-se în schimb pe recrutarea de personal militar profesionist.

În luna iulie, Parlamentul Rusiei a prelungit vârsta maximă pentru recrutarea în armată cu cel puțin cinci ani, ajungând până la vârsta de 70 de ani pentru ofițerii de rang înalt.

Doar Stalin a stat mai mult la putere decât Putin 

Mai multe surse anonime au dezvăluit pentru Reuters că Vladimir Putin a decis să candideze la alegerile prezidențiale din martie, ceea ce l-ar menține la putere până în 2030.

Putin, în vârstă de 71 de ani, care a preluat președinția de la Boris Elțin în ultima zi a anului 1999, a deținut funcția mai mult decât oricare alt lider rus de la Iosif Stalin încoace, depășind chiar și mandatul de 18 ani al lui Leonid Brejnev.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a exprimat speranța ca Putin să candideze și să obțină un nou mandat de președinte în 2024, ceea ce i-ar asigura poziția de lider până în 2030.

Criticii lui Putin din opoziție susțin că acesta a construit un regim dictatorial începând cu venirea sa la putere în 1999, în ciuda aparențelor democratice, blocând efectiv orice opoziție politică sau disidență autentică.

Susținătorii săi îl laudă pentru aducerea ordinii după haosul din perioada prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991, iar sondajele arată un sprijin în jur de 80% din partea populației ruse.

Igor Ghirkin, un naționalist rus pro-război aflat în detenție în așteptarea unui proces pentru incitare la extremism, a exprimat dorința de a candida la prezidențiale, însă este de părere că alegerile din martie vor fi o "farsă", având deja un câștigător stabilit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel