Dacă ați fost atenți la modul în care președintele rus Vladimir Putin vorbește despre războiul din Ucraina, este posibil să fi observat un model. Putin folosește adesea cuvinte care înseamnă exact opusul sensului lor obișnuit.
Vladimir Putin numește actele de război „sarcini de menținere a păcii”.
Vladimir Putin susține că este implicat în „denazificarea” Ucrainei, în timp ce încearcă să-l răstoarne sau chiar să-l omoare pe președintele evreu al Ucrainei, care este nepotul unui supraviețuitor al Holocaustului. Zelenski este primul președinte de origine evreiască al Ucrainei.
Vladimir Putin susține că Ucraina complotează să creeze arme nucleare, în timp ce cea mai mare amenințare actuală de război nuclear pare să fie Putin însuși.
Manipularea limbajului de către Vladimir Putin atrage atenția.
„Când Vladimir Putin spune: „Vreau pace”, el zice, de fapt: „Îmi adun trupele ca să te ucid.” Dacă spune: „Nu sunt trupele mele”, înseamnă „Sunt trupele mele și le adun. Iar dacă spune: „Bine, mă retrag” înseamnă „Mă regrupez și adun mai multe trupe pentru a te ucide”.
Comentariile lui Rudik despre Putin amintesc de un alt set de afirmații: „Războiul este pace. Libertatea este sclavie. Ignoranța este puterea”. Citatul provine dintr-un roman vechi de şapte decenii, aparţinând lui George Orwell şi intitulat "1984". Orwell folosește această trăsătură a romanului pentru a atrage atenția asupra modului în care regimurile totalitare distorsionează pervers limbajul pentru a câștiga și păstra puterea politică.
În ceea ce privește minciunile și învârtirile lui Putin, este util să ne uităm la ceea ce gânditorii și scriitorii precum Orwell au spus despre relația dintre limbă și puterea politică. Pentru Orwell, limbajul influențează gândirea, care la rândul său influențează politica. Dar politica influențează și gândirea, care la rândul ei influențează limbajul. Astfel, Orwell, ca Putin, a văzut cum limbajul modelează politica și invers.
Așa cum limbajul poate lumina gândirea și regenera politica, la fel și limbajul poate fi folosit pentru a întuneca gândirea și a degenera politica. Putin vede acest lucru clar și încearcă să-l folosească în avantajul său.
Vladimir Putin vrea să limiteze limbajul și astfel să limiteze gândirea. Astfel, Parlamentul Rusiei a adoptat, iar Putin a semnat, o lege care ar putea duce la infracțiuni penale pentru folosirea cuvântului „război” pentru a descrie conflictul din Ucraina.
Sloganurile „Războiul este pace”, „Libertatea este sclavie” și „Ignoranța este puterea” sunt exemple paradigmatice. Această idee orwelliană a dat naștere conceptului de limbaj dublu, care apare atunci când cineva folosește limbajul pentru a le ascunde sensul și a-i manipula pe alții, scrie BBC MUNDO.
Doublespeak este un instrument din arsenalul tiraniei. Este una dintre armele preferate de Putin, așa cum este și pentru mulți lideri autoritari din întreaga lume. Doublespeak este un limbaj care ascunde, maschează, distorsionează sau inversează intenționat sensul cuvintelor.
Puterea tiranilor constă în sfâșierea minții umane și punerea bucăților împreună în noi forme alese de ei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu