Putin, după întâlnirea cu Xi: Sunt recunoscător Chinei pentru inițiativele de pace referitoare la Ucraina

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Țările occidentale spun că propunerile vagi de pace pe care Beijingul le-a emis anul trecut ar permite Rusiei să își mențină în mare parte teritoriul pe care l-a ocupat în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că este „recunoscător” Beijingului pentru încercările de a găsi o soluție la războiul din Ucraina și a salutat legăturile economice, aflate în creștere, cu China.

Putin a vorbit la o conferință de presă la Beijing alături de liderul chinez Xi Jinping, în ziua în care a spus că trupele sale înaintau pe „toate fronturile„ în Ucraina.

„Voi informa președintele Republicii Populare Chineze despre situația crizei din Ucraina. Suntem recunoscători prietenilor și colegilor noștri chinezi pentru inițiativele pe care le pun înainte pentru a rezolva această problemă” a spus Putin.

Moscova spune că este deschisă la discuții cu Ucraina pentru a pune capăt războiului, dar insistă că Zelenski trebuie să accepte situația de pe teren - respectiv pretențiile Rusiei de a anexa regiunile Donetsk, Herson, Lugansk și Zaporizhzhia.

Țările occidentale spun că propunerile vagi de pace pe care Beijingul le-a emis anul trecut ar permite Rusiei să își mențină în mare parte teritoriul pe care l-a ocupat în Ucraina.

La Beijing, Putin a părut, de asemenea, să critice alianțele de securitate conduse de Occident în regiunea Asia-Pacific - un punct de îngrijorare comun pentru Moscova și Beijing.

El a spus că „alianțele militare-politice închise” din regiune sunt „foarte dăunătoare”.

China a devenit cel mai important partener politic și economic al Rusiei de când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022.

Putin a salutat joi aceste legături aflate în creștere, în ciuda sugestiilor că „Occidentul ar încerca să inducă o ruptură în relațiile sino-ruse”.

El a spus că ponderea comerțului bilateral efectuat în ruble și yuani a depășit 90%.

„Și continuă să crească, ceea ce înseamnă că investițiile reciproce și comerțul sunt protejate de influența țărilor terțe”, a adăugat liderul rus.

Exporturile chineze către Rusia au scăzut recent, după amenințările Statelor Unite legate de companiile și băncile chineze - că ar putea fi vizate dacă se dovedește că ajută Rusia să obțină bunuri sancționate.

Media rusă a relatat că mai multe bănci chineze au suspendat unele tranzacții cu companii rusești din cauza temerilor.

Fără a face referire la aceste probleme, Putin a spus că băncile și instituțiile de plată ruse și chineze își vor întări contactele și cooperarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel