Reuters: Putin este dispus să viziteze Pyongyang în curând

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

După ce au format un parteneriat strategic, Putin ar fi primul președinte rus care pășește în Coreea de Nord în ultimii 20 de ani.

Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat disponibilitatea de a vizita curând Phenianul în cadrul unei întâlniri cu Ministrul de Externe al Coreei de Nord, Choe Son Hui, desfășurată săptămâna trecută în Rusia, conform agenției de știri de stat a Coreei de Nord, KCNA, citată duminică.

KCNA a menționat că Putin i-a mulțumit liderului nord-coreean Kim Jong Un pentru invitația de a vizita Phenianul. Aceasta ar fi prima vizită a liderului rus în Coreea de Nord în mai bine de două decenii.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat luni că Rusia speră ca vizita lui Putin în Coreea de Nord, la invitația lui Kim, să aibă loc "în viitorul apropiat", dar a precizat că încă nu s-a stabilit o dată.

Conform KCNA, în timpul vizitei lui Choe, Rusia a mulțumit Coreei de Nord pentru sprijinul și solidaritatea acordate în operațiunea militară din Ucraina. De asemenea, Moscova și Phenianul au exprimat îngrijorare serioasă cu privire la acțiunile provocatoare ale Statelor Unite și aliaților săi împotriva drepturilor suverane ale Coreei de Nord și au convenit să coopereze în gestionarea situației regionale.

Cooperarea dintre Phenian și Moscova va respecta spiritul Cartei Națiunilor Unite și a altor legi internaționale, a adăugat raportul.

Relațiile în creștere dintre Kim și Putin în ultimii ani au stârnit îngrijorarea Washingtonului și a aliaților săi, care au condamnat comerțul cu arme dintre cele două țări ca o încălcare a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU. Transferul de rachete balistice și alte arme de către Phenian către Rusia pentru a fi folosite împotriva Ucrainei, precum și continuarea dezvoltării programelor nucleare și de rachete balistice necesită atenție și acțiune coordonată, a declarat Jung Pak, oficial de rang înalt al SUA pentru Coreea de Nord, la o întâlnire cu emisarii Coreei de Sud și Japoniei la Seul, joi.

Occidentul este tot mai îngrijorat de alianța dintre Rusia și Coreea de Nord

Tot mai izolată pe scena mondială, Rusia s-a întors către un alt paria, Coreea de Nord, notează TheIndependent.

Pentru a obține sprijin în menținerea cantității masive de muniție și arme pe care le folosește în timpul invaziei Ucrainei – cu Kiev apărându-și ferm teritoriul - Rusia colaborează tot mai mult cu Coreea de Nord. Națiunile occidentale și vecinii atât ai Moscovei, cât și ai Phenianului, exprimă îngrijorarea că o alianță mai strânsă dintre Rusia și Coreea de Nord ar putea consolida mașina de război a lui Vladimir Putin în Ucraina și ar putea da curaj lui Kim Jong-un.

Duminică, regimul lui Kim a lansat o rachetă hipersonică și rază intermediară, prima lansare a anului 2024 conform agenției de stat, într-o mișcare condamnată de Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia. Phenianul a declarat că testul a avut ca scop verificarea "fiabilității" noilor motoare cu combustibil solid de înaltă tracțiune, precum și a unei rachete cu rază intermediară și hipersonică, a transmis agenția de stat KCNA.

În ceea ce privește Coreea de Nord, relațiile cu Rusia nu au fost întotdeauna la fel de călduroase cum au fost la apogeul Uniunii Sovietice, dar țara beneficiază acum de nevoia Moscovei de prieteni. Dacă este confirmat, lansarea tehnologiei de rachetă hipersonică, pe care Rusia o utilizează în Ucraina, va stârni îngrijorări în Occident.

Moscova și Phenianul au negat tranzacțiile cu arme, dar au spus că vor intensifica cooperarea în toate domeniile, iar Kim a făcut o vizită rară în afara Rusiei pentru a se întâlni cu Vladimir Putin în septembrie anul trecut, iar imaginile strângerii de mână prelungite și prânzurile opulente spuneau mult despre ceea ce începe acum să iasă la iveală.

Cu războiul la doar o lună distanță de intrarea în al doilea an de lupte, mașina de luptă a lui Putin a consumat rezervele, iar Kremlinul încearcă să reînnoiască proviziile epuizate cu sprijinul din partea Iranului și Coreei de Nord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel