Dacă Europa ar interzice țițeiul și gazele naturale din Rusia, ar comite „sinucidere economică”, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin.
Putin a adăugat că încercarea de a reduce aprovizionarea cu energie din Rusia ar dăuna Europei, nu Rusiei și ar crește nu doar prețul alimentelor, dar și prețurile la energie.
„O astfel de mișcare nu numai că ar dăuna Europei și nu ar dăuna Rusiei, dar ar contribui și la beneficiul final al Rusiei prin creșterea prețului țițeiului pe care îl exportă”, a spus Putin marți.
De când Rusia a invadat Ucraina, Europa a căutat modalități de a pedepsi Rusia – fără a se pedepsi pe sine.
Până acum, Europa nu a convenit încă asupra vreunei sancțiuni colective legate de țiței, care ar afecta rezultatul final al Rusiei.
Cu toate acestea, Germania a declarat că va opri toate importurile de petrol rusești până la sfârșitul acestui an.
Până acum, Europa a fost de acord să scutească Ungaria și Slovacia de orice embargo petrolier rusesc până în 2024.
AIE estimează că un embargo rusesc asupra petrolului ar putea reduce producția de țiței a Rusiei la 9,6 milioane de barili pe zi. Dar, pe măsură ce trec zilele negocierilor, pare din ce în ce mai puțin probabil ca un embargo să treacă în Europa.
Statele Unite ale Americii propun, în schimb, o soluție mai puțin dureroasă acelor țări care doresc să se desprindă de Rusia. SUA au propus un tarif pentru petrolul rusesc în loc de un embargo.
Sugestia urmează să fie realizată în mod oficial la summitul financiar G7 de la sfârșitul acestei săptămâni. Măsura ar izola, teoretic, Europa de orice șoc de aprovizionare, limitând în același timp veniturile petroliere ale Rusiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News