Vladimir Putin l-a anunțat pe Alexandr Lukașenko că oferă rachetele Iskander-M Belarusului.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat decizia de a oferi sistemele de rachete Iskander-M Belarusului, scrie Interfax.
"După cum am convenit, ați ridicat această întrebare, am luat o decizie. În următoarele câteva luni, vom transfera în Belarus sistemele de rachete tactice Iskander-M, care pot folosi atât rachete balistice, cât și de croazieră și ambele în ambele versiuni convenționale și nucleare.", a spus el la o întâlnire cu omologul său din Belarus, Alexandr Lukașenko, sâmbătă, la Sankt Petersburg.
Putin "s-a oferit să le instruiască miniștrilor apărării și șefilor de stat major să elaboreze toate detaliile legate de această muncă comună".
OTRK "Iskander-M" a fost dezvoltat în Biroul de Proiectareș;i Inginerie Mecanică Kolomna, care deține "Complexe de înaltă precizie". În versiunea pentru armata rusă, complexul include două tipuri de rachete: balistice și de croazieră.
Raza de zbor a rachetelor complexului Iskander-M a fost numită oficial până la 500 km. S-a raportat că rachetele sistemului pot transporta un focos nuclear. Complexul este în serviciul brigăzilor de rachete ale Forțelor Terestre Ruse. "Iskander-M" a înlocuit Tochka-U OTRK.
La 2 august 2019, Statele Unite au încetat oficial participarea la Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF). Înainte de aceasta, Statele Unite au acuzat Rusia de încălcarea tratatului. Washingtonul a avut plângeri cu privire la raza de acțiune a rachetei de croazieră rusești 9M729 a complexului Iskander-M. Moscova a susținut că raza de acțiune a rachetelor Iskander-M nu a încălcat Tratatul INF.
Recent, președintele belarus Alexander Lukașenko a făcut din nou mai multe declarații halucinante. Acesta a spus că Belarus va trebui să răspundă planurilor Poloniei pentru Ucraina de Vest, scrie Interfax. Lukașenko crede că "Polonia deja visează la vestul Ucrainei”.
"Aici va trebui să reacționăm pentru că nu le putem permite polonezilor să ne încercuiască deloc. Aceasta este o opțiune periculoasă. Și am spus odată: ucrainenii ne vor ruga pe noi cși pe ruși ca să-i ajutăm să-și păstreze integritatea teritorială.", a spus Lukașenko.
Potrivit președintelui belarus, acest lucru a devenit posibil datorită faptului că „americanii stau în spatele Poloniei”, care finanțează, furnizează arme și desfășoară forțe armate.
"Vedem asta. Prin urmare, trebuie să țin forțele armate în alertă atât în vest, cât și în sud. Am aliniat zece unități de-a lungul graniței în spatele grănicerilor, astfel încât să nu intre în Belarus. Și au existat astfel de gânduri”, a spus Lukașenko.
El a mai spus că SUA încearcă să tragă Belarus în conflict.
"Putin nu mi-a cerut niciodată: haide, intrați, ucideți pe cineva în Ucraina și așa mai departe. Dar ei (țările occidentale - n.r) ne împing în acest conflict pentru a face față atât cu Rusia, cât și cu Belarus și pentru a construi o linie de front din St. Petersburg la Rostov. Pentru a evita acest balcon din Belarus, cum îl numesc ei. Nu a funcționat în 2020. Ei continuă să o facă prin alte metode", a spus Lukașenko. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu