Putin interzice împrumuturile de cuvinte străine în limba rusă

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege privind inadmisibilitatea folosirii cuvintelor străine la nivel de stat, cu excepția celor care nu au analog în limba rusă și sunt cuprinse în dicționare standard, potrivit portalului oficial de informații juridice.

 

„Când se folosește limba rusă ca limbă de stat a Federației Ruse, nu este permisă utilizarea cuvintelor și expresiilor care nu respectă normele limbii literare ruse moderne (inclusiv limba vulgară), cu excepția cuvintelor străine care nu au analogi folosiți în mod obișnuit în limba rusă și a căror listă este cuprinsă în dicționarele normative”, spune legea, potrivit Interfax.

În același timp, se presupune că lista de cuvinte străine care nu au analog în limba rusă, a căror utilizare este permisă, va fi înregistrată în dicționarele normative.

Se stabilește că atunci când se folosește limba rusă ca limbă de stat în domeniile de utilizare obligatorie a acesteia, trebuie respectate normele limbii literare ruse moderne.

Ele sunt înțelese ca un ansamblu de mijloace lingvistice și de reguli de utilizare, fixate în dicționare normative, cărți de referință și gramatică.

Procedura de formare și aprobare a unor astfel de dicționare, împreună cerințele pentru compilarea acestora vor fi aprobate de guvern pe baza propunerilor Comisiei guvernamentale pentru limba rusă.

Regulamentul privind o astfel de comisie, componența acesteia și procedura de luare a deciziilor de către aceasta se aprobă și de Cabinetul de Miniștri.

Proiectul „are scopul de a proteja limba rusă de utilizarea excesivă a cuvintelor străine”.

De asemenea, legea extinde sferele în care utilizarea limbii ruse este obligatorie și introduce o examinare lingvistică obligatorie a proiectelor de acte normative pentru a verifica conformitatea acestora în ceea ce privește normele și regulile limbii ruse.

Mai mulți vecini ai Rusiei au renunțat sau fac planuri pentru a elimina predarea obligatorie a limbii ruse în școli după declanșarea războiului din Ucraina.

Guvernul de la Moscova urmează acum să stabilească procedura pentru alcătuirea și aprobarea unei liste de astfel de dicționare și cărți de referință, precum și cerințele pentru redactarea acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel