Află ce declarații a făcut președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre un război nuclear.
Președintele Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic pentru un război nuclear și că, dacă Statele Unite vor trimite trupe în Ucraina, acest lucru va fi considerat o escaladare semnificativă a conflictului.
Putin, vorbind cu doar câteva zile înainte de alegerile din 15-17 martie, care cu siguranță îi vor oferi încă șase ani la putere, a declarat că scenariul unui război nuclear nu se "grăbește" și că nu vede necesitatea utilizării armelor nucleare în Ucraina.
"Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, bineînțeles, pregătiți", a declarat Putin, în vârstă de 71 de ani, pentru televiziunea Rossiya-1 și agenția de știri RIA, ca răspuns la o întrebare dacă țara este într-adevăr pregătită pentru un război nuclear.
Putin a declarat că SUA au înțeles că, dacă ar desfășura trupe americane pe teritoriul rusesc - sau în Ucraina - Rusia ar trata această mișcare ca pe o intervenție.
"Există suficienți specialiști în domeniul relațiilor ruso-americane și în domeniul reținerii strategice. Prin urmare, nu cred că aici totul se grăbește spre aceasta (n.r. confruntarea nucleară), dar suntem pregătiți pentru acest lucru", a declarat Putin.
Avertismentul nuclear al lui Putin a venit alături de o altă ofertă de discuții privind Ucraina, ca parte a unei noi delimitări a securității europene după Războiul Rece. Statele Unite spun că Putin nu este pregătit pentru discuții serioase despre Ucraina.
Războiul din Ucraina a declanșat cea mai profundă criză în relațiile Rusiei cu Occidentul de la Criza rachetelor cubaneze din 1962, iar Putin a avertizat de mai multe ori că Occidentul riscă să provoace un război nuclear dacă trimite trupe să lupte în Ucraina.
Putin a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie 2022, declanșând un război la scară largă după opt ani de conflict în estul Ucrainei.
Într-un an electoral în SUA, Occidentul se gândește cum să sprijine Kievul împotriva Rusiei, care controlează acum aproape o cincime din teritoriul ucrainean și se reînarmează mult mai repede decât Occidentul și Ucraina.
Kievul spune că se apără împotriva unui război de cucerire de tip imperial menit să șteargă identitatea națională. Rusia spune că zonele pe care le controlează în Ucraina sunt acum ale Rusiei.
Putin a trimis o serie de avertismente nucleare publice către SUA cu scopul de a descuraja o implicare mai mare în Ucraina, o mișcare despre care Kremlinul spune că ar marca o alunecare spre un război mondial.
Washingtonul spune că nu a observat schimbări majore în poziția nucleară a Rusiei, dar avertismentele nucleare publice ale lui Putin au semănat îngrijorare la Washington.
Putin a reiterat că utilizarea armelor nucleare a fost precizată în doctrina nucleară a Kremlinului, care stabilește condițiile în care ar folosi o astfel de armă: în linii mari, un răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă, sau utilizarea armelor convenționale împotriva Rusiei "atunci când însăși existența statului este pusă în pericol".
"Armele există pentru a le folosi. Avem propriile noastre principii", a spus Putin.
CNN a relatat sâmbătă că administrația președintelui american Joe Biden a fost îngrijorată în mod special în 2022 de faptul că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică sau pe câmpul de luptă în Ucraina.
Putin a declarat că nu a simțit niciodată nevoia de a folosi arme nucleare în Ucraina.
Putin a declarat că Rusia este pregătită pentru discuții serioase privind Ucraina.
"Rusia este pregătită pentru negocieri cu privire la Ucraina, dar acestea ar trebui să se bazeze pe realitate, nu pe pofte după consumul de droguri psihotrope", a declarat Putin.
Reuters a relatat luna trecută că sugestia lui Putin de încetare a focului în Ucraina pentru a îngheța războiul a fost respinsă de SUA.
Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, a avertizat la începutul acestei săptămâni că, dacă Occidentul nu va oferi un sprijin adecvat Ucrainei, Kievul va pierde mai multe teritorii în favoarea Rusiei, ceea ce l-ar încuraja pe președintele chinez Xi Jinping.
Burns, fost ambasador al SUA în Rusia, a declarat în fața Comisiei de Informații a Senatului că este în interesul SUA să sprijine Ucraina pentru a-i permite acesteia să ajungă într-o poziție mai puternică înainte de discuții.
Putin a declarat că nu are încredere în nimeni și că Rusia ar avea nevoie de garanții de securitate scrise în cazul unei înțelegeri.
"Nu am încredere în nimeni, dar avem nevoie de garanții, iar garanțiile trebuie să fie scrise clar, trebuie să fie de așa natură încât să fim mulțumiți", a spus Putin, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu