Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, loveşte chiar în oligarhi cu ultimul decret semnat. Acesta a cerut retragerea acţiunilor companiilor ruseşti de pe toate bursele internaţionale.
Asta înseamnă, conform Business Insider, că miliardarii ruşi care au companii listate la bursă în afara Federaţiei Ruse nu vor mai putea colecta dividendele în valută.
Decizia vine după ce principalele burse internaţionale, de la New York, Londra şi Nasdaq, au îngheţat acţiunile companiilor ruseşti după ce Rusia a invadat Ucraina.
Decretul lui Putin este o lovitură grea pentru miliardarii ruşi, şi aşa sancţionaţi de toate ţările vestice.
"Drepturile acţionarilor care cred în Rusia şi care au investit în piaţa rusească pentru mulţi ani, dar care nu pot reţine în mod direct acţiuni ruseşti, sunt încălcate. Asta nu mai are nimic de-a face cu politica. Riscul este ca drepturile asupra proprietăţii lor să fie pierdute", a declarat o sursă rusească, conform Insider.
Pe lista făcută de Forbes, primul este Pavel Durov. Născut la Sankt Petersburg, acesta a pus bazele reţelei sociale ruseşti VK. Durov a fost îndepărtat din companie după ce s-a contrat cu Guvernul lui Putin pe tema cenzurii. Ulterior, a pus bazele aplicaţiei Telegram, unul dintre instrumentele preferate de comunicare ale ucrainenilor.
"Pavel a plecat din Rusia cu mulţi ani în urmă şi nu are nicio intenţie să se întoarcă", a transmis un purtător de cuvânt al acestuia pentru Forbes. După ce a fost listat drept cetăţean rus ani de zile, Durov a anunţat că este acum cetăţean francez, chiar dacă locuieşte în Dubai.
Igor Bukhman are o poveste similară. El şi fratele său, Dmitri, au crescut în Vologda, la aproape 500 km nord-est de Moscova, unde au pus bazele companiei Playrix, în 2004. În 2013, şi-au mutat afacerile în Irlanda, dar încă au mii de angajaţi în Rusia şi Ucraina. Fraţii Bukhman, care locuiesc la Londra, au transmis sursei citate că ar prefera să fie numiţi cetăţeni israelieni, ţară în care au emigrat în 2016, nu ruşi.
Nik Storonsky, cofondator Revolut, a crescut în Rusia, dar a plecat de acolo la vârsta de 20 de ani. Storonsky, în vârstă de 37 de ani, are dublă cetăţenie, britanică şi rusă, dar insistă pe prima.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News