„Putin mi-a promis că nu-l va ucide pe Zelenski”. Fostul premier israelian expune mai multe detalii din culisele războiului din Ucraina

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Fostul premier israelian Naftali Bennett a expus într-un interviu mai multe discuții cu Vladimir Putin. Președintele rus i-ar fi spus că nu va încerca să-l omoare pe Volodimir Zelenski, o promisiune făcută în timpul unei călătorii la Moscova, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut.

 

Vorbind într-un podcast cu jurnalistul israelian Hanoch Daum, publicat duminică, Bennett a spus că a primit asigurarea de la Putin că viața președintelui ucrainean nu o să fie pusă în pericol, în timpul unei vizite secrete în capitala Rusiei din martie trecut, care avea ca scop medierea în primele zile ale războiului, scrie The Guardian.

„Am întrebat: „Plănuiești să-l ucizi pe Zelenski?” El a spus: „Nu îl voi ucide pe Zelenski.” Apoi i-am spus: „Trebuie să înțeleg că îmi dai cuvântul tău că nu-l vei ucide pe Zelenski.” El a replicat: „Nu îl voi ucide pe Zelenski”.

Bennett a spus că l-a sunat apoi pe liderul ucrainean în drum spre aeroportul din Moscova, care l-a întrebat: „‘Ești sigur?’ și i-am spus: ‘Da, 100%, nu te va ucide’”.

Comentariile lui Bennett vin după declarațiile la BBC, realizate săptămâna trecută, de către fostul premier britanic Boris Johnson, care a spus că Putin l-a amenințat cu o lovitură de rachete care „va dura doar un minut”. Kremlinul a transmis că Johnson minte.

Tot duminică, cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat pentru ziarul Bild am Sonntag că Putin „nu a făcut nicio amenințare împotriva mea sau a Germaniei”, în ciuda criticilor repetate și directe ale lui Scholz la adresa invaziei liderului rus.

Potrivit lui Bennett, în timpul eforturilor sale de mediere, Zelenskii a fost de acord să renunțe la ideea că Ucraina se va alătura NATO, iar Putin a renunțat la un jurământ de a căuta dezarmarea Ucrainei pentru a pune capăt războiului. „Tot ceea ce am făcut a fost coordonat cu SUA, Germania și Franța”, a spus el.

În cele din urmă, eforturile liderului israelian au făcut puțin pentru a opri vărsarea de sânge din Ucraina, unde războiul se apropie acum de prima aniversare. El este acum un cetățean privat, care s-a îndepărtat de politică înainte de alegerile din noiembrie, dar comentariile sale aruncă niște lumină asupra eforturilor timpurii de a detensiona situația.

Bennett – un prim-ministru în mare măsură netestat pe scena internațională și al cărui guvern a durat doar un an înainte de a se prăbuși în iunie 2022 – a devenit un mediator improbabil la începutul conflictului. El a fost primul lider aliniat la vest care l-a întâlnit pe Putin la Moscova, căutând să echilibreze nevoia Israelului de cooperare pentru operațiunile sale militare în Siria, în timp ce a mediat în numele aliaților occidentali.

Actualul prim-ministru al țării, Benjamin Netanyahu, care s-a întors în funcție după o scurtă perioadă în opoziție, alături de blocul său de ultranaționalist și religios, a continuat, în mare măsură, politicile externe ale lui Bennett.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel