Președintele rus a făcut mai multe declarații în cadrul unui forum economic de la Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, inclusiv pe tema campaniei prezidențiale americane.
Vladimir Putin a asigurat joi, 5 septembrie, că o „sprijină” pe candidata democrată Kamala Harris, actualul vicepreședinte al Statelor Unite, pentru alegerile prezidențiale americane din noiembrie, la o zi după acuzațiile de ingerință electorală asupra scrutinului prezidențiale din SUA, reclamate de Washington, potrivit Le Figaro.
Președintele american Joe Biden „a recomandat alegătorilor săi să o susțină pe doamna Harris, așa că o vom sprijini și pe ea”, a declarat liderul rus la un forum economic de la Vladivostok.
„În al doilea rând, are un râs atât de expresiv și contagios încât arată că se descurcă bine”, a adăugat el.
Președintele rus a estimat că Donald Trump, candidatul republicanilor, fost președinte la Casa Albă din 2017 până în 2021, a impus Rusiei „mai multe sancțiuni decât orice președinte” înaintea lui.
Kamala Harris „poate să se abțină de la a face așa ceva”, a spus el.
Rusia a fost acuzată că a desfășurat operațiuni de influență, în special pe rețelele de socializare, în timpul alegerilor prezidențiale din 2016 în favoarea lui Donald Trump, care a câștigat alegerile la vremea aceea.
Miercuri, autoritățile americane au luat o serie de măsuri, inclusiv sancțiuni și urmăriri penale împotriva oficialilor presei ruse RT, răspunzând, potrivit acestora, încercărilor de a interveni în alegerile din noiembrie 2024 pe care le atribuie Rusiei.
Purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zakharova, a apreciat joi că măsurile luate împotriva oficialilor RT s-au înscris într-o „campanie de informare (...) care este pregătită de mult timp și care este necesară pe măsură ce ne apropiem de faza finală a ciclului electoral. Ea a asigurat că Moscova pregătește „evident” un răspuns la aceste noi sancțiuni capabile „să facă pe toată lumea să se cutremure”, într-un interviu acordat agenției de presă de stat Ria Novosti.
Autoritățile americane nu au precizat care tabără, democrată sau republicană, ar fi beneficiat de aceste presupuse interferențe. Ministrul american al Justiției, Merrick Garland, s-a limitat să afirme că, potrivit analizei serviciilor de informații, „preferințele Rusiei nu s-au schimbat față de ultimele alegeri”, părând să indice că Moscova îl susține pe candidatul Trump.
Înainte ca Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă în favoarea Kamalei Harris, Vladimir Putin a spus că îl preferă pe actualul președinte de la Casa Albă în locul lui Donald Trump. Între timp, fostul președinte american este acuzat de detractorii săi democrați că este un admirator al lui Vladimir Putin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu