În încercarea de a mobiliza și mai multe persoane, Rusia oferă cetățenie celor care acceptă contractual să lupte împotriva ucrainenilor. Ei și familiile lor pot primi cetățenie permanentă după un an de lupte.
Președintele Vladimir Putin a emis joi un decret care permite cetățenilor străini care luptă pentru Rusia, în Ucraina, să obțină cetățenia rusă pentru ei și familiile lor.
Ordinul menționează că cei care au semnat contracte în timpul a ceea ce Moscova numește "operațiunea militară specială", din Ucraina, pot solicita pașapoarte rusești pentru ei, soțiile lor, copiii și părinții. Pentru a face acest lucru, trebuie să prezinte documente care să ateste că au semnat un angajament pentru cel puțin un an.
Persoanele eligibile sunt acelea care au semnat contracte cu forțele armate rusești sau alte "formațiuni militare" - o descriere care ar putea să se refere la grupuri precum organizația de mercenari Wagner.
Această măsură pare să aibă scopul de a oferi stimulente suplimentare străinilor cu experiență militară pentru a se alătura forțelor ruse.
Moscova nu publică date privind numărul de străini care luptă de partea sa în Ucraina. Cu toate acestea, Reuters a raportat anterior prezența unor cubanezi care s-au înrolat în armata rusă în schimbul unor bonusuri echivalente cu peste 100 de ori salariul mediu lunar cubanez și a unor africani recrutați de Wagner, dintre care doi au fost uciși în acțiune.
Un raport de informații declasificat al Statelor Unite a estimat că războiul din Ucraina a costat Rusia 315.000 de morți și răniți, sau aproape 90% din personalul pe care îl avea la începutul conflictului, a declarat o sursă familiarizată cu informațiile pentru Reuters luna trecută.
În septembrie 2022, Rusia a mobilizat încă 300.000 de bărbați, aceasta fiind prima mobilizare de la cel de-al Doilea Război Mondial. Există speculații persistente că ar putea repeta această mișcare nepopulară, poate după următoarele alegeri prezidențiale din martie, când se așteaptă ca Putin să obțină un nou mandat de șase ani.
Kremlinul a afirmat de mai multe ori că nu este necesară o nouă mobilizare, deoarece sute de mii de bărbați au semnat contracte voluntare anul trecut pentru a deveni soldați profesioniști.
Nici Rusia, nici Ucraina nu au dezvăluit amploarea pierderilor în războiul de 22 de luni. Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a declarat luna trecută că armata sa a propus mobilizarea a 450.000-500.000 de persoane în plus, iar parlamentul de la Kiev a început joi să examineze un proiect de lege contestat care ar urma să strângă și să extindă regulile de mobilizare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu