Funeraliile liderului sovietic Mihail Gorbaciov se desfășoară sâmbătă, în Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor din Moscova.
Publicitate
Kremlinul a declarat că Vladimir Putin lucrează sâmbătă şi este prea ocupat pentru a asista la ceremonie, dar el s-a deplasat joi la morga spitalului unde a murit Gorbaciov, depunând un buchet de flori lângă sicriul acestuia.
Întrebat dacă deciziile lui Vladimir Putin reflectă poziția Kremlinului cu privire la „moștenirea” lăsată de Mihail Gorbaciov, analistul politic Bogdan Chirieac a oferit următorul răspuns: „Cu siguranță! Vladimir Putin, actualul președinte al Federației Ruse, a anunțat după instalarea sa la Kremlin că cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX a fost desființarea URSS. Deci este credința sa.”
„El consideră, în continuare, că această organizație, această structură ar fi trebuit să existe. Deși este la putere din 1999, ca premier la Moscova și apoi președinte, el tot încearcă să refacă fosta Uniune Sovietică. Invadarea Ucrainei are la origine tot această obsesie a lui Putin. De-a lungul timpului, el l-a acuzat deschis pe Gorbaciov că a permis sfărâmarea URSS. Și atunci nu putea să-l ierte. De multă vreme, analiști importanți au spus că nu îi vor organiza funeralii de stat”, a spus Bogdan Chirieac, sâmbătă, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
„Gorbaciov nu a fost un democrat structural, a fost ceea ce s-a comunist cu față umană. El nu a dorit destructurarea URSS, dar sistemul ăla nu mai putea să existe. Asta nu înțelege nici Vladimir Putin”, a mai spus Bogdan Chirieac.
Trupul lui Mihail Gorbaciov a fost expus publicului în Sala Coloanelor din Casa Sindicatelor, rezervată personalităţilor ilustre. Tot acolo a fost depus şi trupul lui Stalin la moartea acestuia în anul 1953, iar mai înainte şi fondatorul URSS, Vladimir Ilici Lenin, a avut funeraliile în acelaşi loc. Ultimul politician rus a cărui ceremonie funerară a fost organizată în acea sală este Vladimir Jirinovski, decedat anul acesta în aprilie.
Mihail Gorbaciov va fi înhumat alături de soţia sa, Raisa, în cimitirul Novodevicie.
Zeci de politicieni de rang înalt, scriitori şi intelectuali ruşi sunt înmormântaţi în acest cimitir creat în secolul al XVI-lea, printre ei fiind şi Boris Elţîn, primul preşedinte al Rusiei după destrămarea URSS şi rival al lui Mihail Gorbaciov. Însă, dintre preşedinţii sovietici, Nikita Hruşciov este singurul înmormântat acolo, majoritatea odihnindu-se între zidurile Kremlinului.
Chiar dacă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că vor fi 'elemente de funeralii de stat' în timpul ceremoniei, inclusiv o gardă de onoare în Sala Coloanelor din Casa Sindicatelor, funeraliile lui Gorbaciov sunt mult mai modeste decât cele ale lui Boris Elţin, care a murit în 2007.
Slujba de înmormântare a lui Elţin a avut loc în Catedrala Iisus Mântuitorul, unde mulţimi de oameni s-au perindat prin faţa sicriului cu trupul neînsufleţit al fostului preşedinte, iar Vladimir Putin a susţinut atunci un discurs funerar.
Nicio zi de doliu nu a fost declarată în Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu