Putin se crede Iisus Hristos și că este într-o cruciadă împotriva valorilor ”satanice” ale Occidentului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele rus Vladimir Putin s-a comparat cu Iisus Hristos într-o serie de discursuri în această săptămână, în care a detaliat cruciada sa împotriva valorilor "satanice" ale Occidentului.

În timp ce vorbea cu copiii printr-o videoconferință pentru a marca deschiderea unor centre pentru tineret în apropierea Moscovei, dictatorul a citat mai multe pasaje din Biblie - acest lucru urmând după anteriora sa trimitere la paralelele dintre 'misiunea' sa de a proteja copiii ruși de ceea ce a numit influența tot mai mare a Occidentului și chemarea lui Iisus către Petru și Andrei de a răspândi cuvântul lui Dumnezeu, relatează gbnews.com.

Într-o întâlnire cu oficiali ruși de rang înalt, Putin a spus: "Vă amintiți cum a venit Iisus în Galileea și a văzut pe pescari lângă Marea Galileii? Unul prindea pește, altul își repara plasa. Și le-a spus: 'Urmăriți-Mă și vă voi face pescari de oameni, pescari de suflete omenești'. Ei au devenit evangheliștii Lui, discipolii Lui. Acest lucru a fost foarte important într-o perioadă când religiile lumii se dezvoltau... dar este la fel de actual acum, când trebuie să apărăm valorile noastre tradiționale, cultura, tradițiile și istoria noastră - acest lucru este foarte important pentru viitorul țării."

Discursurile spirituale marchează cele mai recente exemple într-o serie de cazuri în care Putin a amestecat biserica și statul pentru a-și promova mesajele.

Și în timp ce Putin a pretins că nu dorea să transmită un mesaj exclusiv creștin la întâlnirea săptămâna trecută - unde a făcut referire la cele patru "religii tradiționale" ale Rusiei, creștinismul, islamul, budismul și iudaismul - el a invocat imagini profund creștine pentru a susține continuarea asaltului țării sale în Ucraina.

În 2022, la puțin peste șapte luni de la începutul invaziei, Putin a descris Occidentul ca fiind "satanic" și a respins liberalismul său, pe care l-a pretins că l-a îndepărtat de valorile "tradiționale" și "religioase" de care se bucură în Rusia. Și președintele numără oficiali creștini ortodocși și instituții printre aliații săi; șeful bisericii, Patriarhul Kiril - care a numit domnia îndelungată a lui Putin un "miracol al lui Dumnezeu" - a spus că războiul din Ucraina a fost o luptă împotriva "puterilor răului", în care Rusia luptă împotriva "Antihristului".

Mass-media de stat din Rusia a pretins că apariția lui Kiril la un spital din Moscova a provocat apariția Fecioarei Maria, în timp ce Patriarhul a afirmat că soldaților ruși care mor în Ucraina le vor fi iertate toate păcatele.

Soldați ruși au fost afișați cu halo-uri și purtând cruci în posterele de propagandă de război din Moscova, în timp ce patriarhatul ortodox al capitalei a descris campania drept o luptă pentru "eliberare națională" în "Sud-Vestul Rusiei" în loc de Ucraina.

Și figuri religioase anti-război au suferit pedepse dure - Ioann Burdin, un preot rus amendat și interzis să țină slujbe după ce a cerut pacea în 2022, a declarat pentru site-ul de opoziție Sota că biserica rusă "a încetat să aducă pe Hristos oamenilor și a încetat să predice iubirea", și a pretins că slujbele bisericești din țară seamănă mai mult cu întâlniri politice decât cu ceremonii religioase. În același timp, lui Alexey Uminsky i-a fost interzis să lucreze într-o biserică din Moscova - unde a slujit timp de 30 de ani - pentru că a refuzat să recite o rugăciune pro-război.

Criticii au spus că entuziasmul lui Putin pentru război înseamnă că minte când pretinde că el crede în Dumnezeu; de fapt, dorința sa de a-și face cunoscută credința în ultimii ani nu se potrivește perfect cu ascensiunea sa la putere în Uniunea Sovietică și în Germania de Est oficial atee.

Președintele a pretins că mama sa l-a botezat în secret în tinerețe - împotriva dorințelor tatălui său comunist.

Dar înclinațiile creștine ale sale au fost făcute publice de peste un deceniu - în 2013, Putin a introdus legi care au criminalizat "jignirea" sentimentelor credincioșilor religioși - o mișcare care ar fi fost de neconceput acum două decenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel