Putin se declară deschis la negocieri, dar refuză să discute cu Zelenski

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Vladimir Putin mimează negocierile de pace, dar exclude dialogul cu Volodimir Zelenski.

Vladimir Putin a declarat că Rusia este deschisă unor negocieri pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, dar a subliniat că nu va purta discuții directe cu Volodimir Zelenski.

Liderul rus susține că președintele ucrainean și-a pierdut legitimitatea, întrucât mandatul său s-a încheiat. Într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat, Putin a afirmat că, din partea Ucrainei, nu există o "dorință reală" de a pune capăt războiului.

Dacă Zelenski ar fi interesat să participe la negocieri, Putin a indicat că nu va fi personal implicat în discuții, ci va desemna reprezentanți care să le poarte în numele Rusiei.

Manipularea Kremlinului 

Kremlinul insistă că președintele ucrainean nu mai are legitimitate, deoarece mandatul său s-a încheiat, dar legislația ucraineană nu permite organizarea de alegeri în timpul legii marțiale, în vigoare din februarie 2022, când Rusia și-a început invazia. Prin urmare, Putin consideră că orice tratative inițiate acum ar fi, la rândul lor, „nelegitime”. El a invocat și un decret emis de Zelenski în octombrie 2022, prin care acesta a refuzat categoric orice negocieri atâta timp cât el se află la conducerea Rusiei.

Cu toate acestea, președintele rus a menționat că ar putea exista „mijloace juridice” pentru ca negocierile să aibă loc, dar numai dacă Ucraina își manifestă această intenție. „Pentru moment, noi nu vedem o astfel de voinţă”, a adăugat Putin.

Totodată, liderul rus este de părere că războiul s-ar putea încheia rapid dacă sprijinul militar occidental pentru Ucraina ar înceta. Conform declarațiilor sale, fără sprijinul aliaților, Kievul nu ar putea rezista mai mult de două luni. Putin a făcut referire la posibilitatea unei reduceri drastice a ajutorului american, ceea ce ar putea accelera sfârșitul conflictului. „Nu pot exista, nu vor rezista o lună dacă banii și, în general, muniția se epuizează. Totul s-ar termina într-o lună și jumătate sau două luni”, a afirmat Putin, conform Agerpres. 

Cum ar putea arăta viitoarea pace pentru Ucraina?

Conform declarațiilor republicanului Pat Fallon, membru al Comisiei pentru Servicii de Informații din Congresul SUA, o eventuală încheiere a conflictului ar presupune concesii din partea ambelor tabere. 

În acest context, se speculează că 9 mai 2025 ar putea fi data la care Donald Trump intenționează să finalizeze negocierile de pace, fiind "Ziua Victoriei", celebrată anual în Rusia. O întâlnire între Trump și Putin ar putea avea loc în lunile februarie sau martie, unde ar urma să fie stabilite detaliile acestui plan de pace. Conform unor surse apropiate fostului președinte american, potrivit Antena 3 CNN, Zelenski ar fi dornic să ajungă la un acord, dat fiind numărul mare de pierderi umane pe care Ucraina le-a suferit în acest conflict.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel