Putin a primit aprobarea Parlamentului pentru o intervenție militară în Ucraina. SUA avertizează, UE analizează

Președintele Vladimir Putin a cerut senatorilor ruși aprobare pentru dislocarea unui număr limitat de trupe rusești în Ucraina, la scurt timp după ce SUA, prin vocea președintelui Barack Obama, au avertizat Kremlinul că o intervenție militară în Crimeea va avea "un cost".

UPDATE: Camera Superioară a Parlamentului rus a aprobat în unanimitate solicitarea lui Putin privind o intervenție militară,  cu scopul de a apăra viața și interesele rușilor  aflați oriunde pe teritoiul Ucrainei, scrie The Guardian.

UPDATE 20:30 - Miniștrii de Externe din statele membre UE se vor reuni pentru a discuta despre situația din Ucraina, pe fondul intenției Rusiei de a trimite trupe în Crimeea. Reuniunea este programată luni la ora 13.00 (14.00, ora României), la Bruxelles. Întâlnirea a fost convocată de șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier.

UPDATE 18:45 - "Aprobarea unei eventuale intervenţii militare în Ucraina este punctul de vedere al Consiliului Federaţiei. Dar preşedintele este cel care decide. Deocamdată, nu a luat nicio decizie în acest sens", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. În acest timp, Consiliul de Securitate al ONU a anunțat că organizează o reuniune de urgență, pe tema situației din Ucraina. În calitatea de membru al ONU, Rusia are drept de veto împotriva unor eventuale propuneri care pe care nu le agreează.

UPDATE: 18:30 - Administraţia Barack Obama analizează "posibilele costuri" pe care le-ar avea pentru Rusia o intervenţie militară în Ucraina, avertizează un oficial de rang înalt de la Casa Albă, citat de NBC News. "Monitorizăm îndeaproape situaţia, ne consultăm cu partenerii noştri şi analizăm posibilele costuri de care a vorbit preşedintele Obama ieri", a declarat oficialul de la Casa Albă.

Președintele Vladimir Putin a păstrat tăcerea de când au început tensiunile din Crimeea, în timp ce presa a relatat că trupe rusești au ajuns deja în sudul Ucrainei, acolo unde soldații Moscovei au confiscat două aeroporturi.

Putin vrea o intervenție militară pentru că viețile etnicilor ruși ruși din Crimeea și cele ale soldaților staționați în portul din Sevastopol sunt în pericol, în viziunea Kremlinului. În conferința de presă maraton de la finele anului trecut, Putin excludea varianta dislocării de trupe în Ucraina, după modelul Georgia 2008, explicând că flota rusă din Marea Neagră se află la Sevatopol în baza unui contract semnat cu partea ucraineană.

Tancurile rusești au intrat în 2008 pe teritoriul provinciilor separatiste georgiene Abhazia și Osetia de sud, după ce trupele Rusiei de menținere a păcii au fost atacate de georgieni. Situația demografică din Crimeea este similară celei din Abhazia și Osetia de Sud, unde peste jumătate din populație este formată din etnici ruși.

"Este posibil ca în această situație, în concordanță cu cererea guvernului din Crimeea, chiar să aducem un număr limitat de trupe pentru a asigura siguranța flotei din Marea Neagră și a cetățenilor ruși din Crimeea. Decizia aparține președintelui, comandatul suprem al armatei, desigur. Dar astăzi, dată fiind această situație, chiar și această variantă nu poate fi exclusă, trebuie să ne protejăm oamenii", a declarat purtătorul de cuvânt al Consilului Dumei de stat din Rusia, Valentina Matvienko, citată de Russia Today.

Potrivit Constituției Rusiei, folosirea capacităților militare pe teritoriu străin poate fi aprobată doar de majoritatea Consiliului Federației, la solicitarea Președintelui.

Ministerul ucrainean al Apărării estimează că aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost deja trimişi în Peninsula Crimeea. Moscova susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordurile militare cu Kievul. Peste 10.000 de persoane s-au adunat protestează la Doneţk, fieful fostului preşedinte Viktor Ianukovici, faţă de noile autorităţi proeuropene instalate la Kiev. Organizatorii mitingului au declarat că susţin "aspiraţiile regiunii Crimeea de a deveni parte a Rusiei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel