Presa britanică a oferit o serie de analize asupra evenimentelor petrecute în Rusia, în ultimele 24 de ore.
Analiștii au încercat să explice evenimentele din ultimele 24 de ore, care au reprezentat cea mai mare provocare pentru președintele rus Vladimir Putin în cele peste două decenii la putere.
Multe întrebări au rămas fără răspuns, inclusiv dacă lui Evgheni Prigojin i s-ar alătura în exil vreo parte din trupele Wagner.
Dar riscul pentru Putin este posibilitatea de a fi considerat slab, transmit analiștii.
„Putin a fost diminuat pentru totdeauna de această afacere”, a declarat fostul ambasador al SUA în Ucraina, John Herbst.
O posibilă motivație pentru rebeliunea lui Prigojin a fost cererea Ministerului rus al Apărării, pe care Putin a susținut-o, ca firmele private să semneze contracte cu armata până la 1 iulie. Prigojin a refuzat să facă acest lucru.
„Este posibil să fi lovit acum pentru că a văzut acel termen ca un pericol pentru controlul trupelor sale”, a scris Herbst într-un articol pentru Consiliul Atlantic.
Ucrainenii sperau că luptele interioare rusești vor crea oportunități pentru armata lor de a lua înapoi teritoriul confiscat de forțele ruse.
„Aceste evenimente vor fi de mare mângâiere pentru guvernul ucrainean și pentru armata”, a spus Ben Barry, senior fellow pentru război terestru la Institutul Internațional de Studii Strategice. Potrivit lui, chiar în ciuda unui acord, poziția lui Putin a fost probabil slăbită.
Rebeliunea Wagner a fost un moment de cotitură, un moment foarte periculos pentru Vladimir Putin.
Când ești la putere atât de mult timp începi să crezi că ești invincibil, că poți supraviețui la orice.
În urmă cu șaisprezece luni, Putin și-a lansat „operațiunea militară specială” în Ucraina pentru a „face Rusia mai sigură”.
Dar în ultimele luni au avut loc atacuri cu drone asupra Kremlinului și bombardamente în vestul Rusiei.
Și acum: o rebeliune armată de mercenari care se îndreptaseră spre Moscova, cerând înlăturarea unui ministru al apărării numit de Vladimir Putin, a decis retragerea, în ultimul moment.
Rebeliunea va „prejudicia substanțial” guvernul lui Vladimir Putin și efortul de război al Rusiei, au transmis analiștii militari.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată spre „degradarea” rezervelor militare ale Rusiei, erodarea monopolului de care se bucura Putin asupra serviciilor sale de securitate și lipsa de experiență a recruților.
Revolta „aproape sigur” va degradeze moralul personalului rus din Ucraina, iar Kievul ar putea ajusta contraofensiva pentru a valorifica acest lucru, a explicat grupul de reflecție din SUA.
Probabil că liderul Wagner a lansat rebeliunea pentru că a considerat-o singura cale de a-și păstra independența grupului paramilitar, dar și-a „supraestimat” capacitatea, a transmis ISW.
„Pariul” lui a fost condus de încercările Kremlinului de a oficializa controlul asupra Wagner cu contracte la ministerului apărării.
ISW a transmis: „De aceea probabil că a ales să riște să-și folosească forțele în încercarea de a schimba conducerea Ministerului Apărării, mai degrabă decât să piardă în totalitate grupul Wagner”.
Însă acordul care a pus capăt marșului către Moscova „îl deposedează pe Prigojin de controlul Grupului Wagner în schimbul renunțării la acuzațiile penale pentru rebeliune și trădare”, a mai transmis ISW.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu