Eforturi pentru pace: Putin și Zelenski sunt de acord să se întâlnească cu ”delegația liderilor africani”. ONU salută inițiativa

Sursa Foto YouTube CBS Evening News
Sursa Foto YouTube CBS Evening News

Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au convenit să se întâlnească, separat, cu o delegație de lideri din șase țări africane pentru a discuta un posibil plan de a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat marți președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa.

Președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a declarat că a vorbit cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski la telefon, în weekend, și că fiecare a fost de acord să găzduiască, separat, ”o misiune de pace a liderilor africani” la Moscova și, respectiv, la Kiev, informează San Francisco Chronicle.

”Principalul discuțiilor noastre sunt eforturile de a găsi o soluție pașnică a conflictului devastator din Ucraina”, a mai declarat președintele sud-african.

Liderii din Zambia, Senegal, Congo, Uganda și Egipt vor alcătui delegația alături de Ramaphosa, a spus el într-un comunicat adăugând că atât Putin cât și  Zelenski i-au dat voie să ”înceapă pregătirile”.

Patru dintre aceste șase țări africane – Africa de Sud, Congo, Senegal și Uganda – s-au abținut de la un vot de anul trecut al ONU privind condamnarea invaziei Rusiei. Zambia și Egiptul au votat în favoarea moțiunii.

ONU salută inițiativa

Ramaphosa nu a dat un interval de timp și nu a schițat niciun parametru pentru eventualele discuții de pace. Secretarul general al ONU, António Guterres, a fost, de asemenea, informat cu privire la întâlnirile planificate ale delegației africane și ”a salutat inițiativa”, a spus Ramaphosa.

Anunțul efortului de pace condus de africani a venit în momentul în care Rusia a lansat un atac aerian puternic asupra Kievului.

Vladimir Putin a apreciat inițiativa africană

Nu a existat nicio reacție imediată nici din partea Kremlinului, nici a Kievului. Potrivit unui extras din conversația telefonică pe care Putin și Ramaphosa au avut-o vineri, liderul rus a sprijinit ”ideea lui Cyril Ramaphosa despre constituirea unui grup de lideri africani pentru a participa la discuția despre perspectivele de soluționare a conflictului ucrainean”.

Acuzațiile SUA la adresa Africii de Sud

Anunțul lui Ramaphosa a venit la câteva zile după ce ambasadorul SUA a acuzat Africa de Sud că se alătură Rusiei în războiul din Ucraina și chiar a furnizat arme pentru a ajuta Moscova.

Ambasadorul SUA în Africa de Sud, Reuben Brigety, a susținut săptămâna trecută că arme și muniții au fost încărcate pe o navă de marfă sub pavilion rusesc la o bază navală din Africa de Sud în decembrie și duse în Rusia. Guvernul sud-african a negat că a trimis vreo armă în Rusia.

Legăturile Africii de Sud cu Rusia, China și SUA

Africa de Sud a susținut că poziția sa față de război este neutră. Țara are legături istorice puternice cu Rusia, datorită sprijinului fostei Uniunii Sovietice pentru partidul Congresul Național African din Africa de Sud, aflat la guvernare, atunci când era o mișcare de eliberare care lupta pentru a pune capăt regimului de apartheid rasist.

Africa de Sud a găzduit, de asemenea, nave de război rusești și chineze pentru exerciții navale comune în largul coastelor sale în februarie și care a coincis cu aniversarea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Generalul de vârf al armatei din Africa de Sud a călătorit la Moscova și s-a întâlnit luni cu comandantul forțelor terestre ruse.

Africa de Sud susține că păstrează, de asemenea, o relație puternică cu Statele Unite și alți susținători occidentali ai Ucrainei. Ramaphosa sa întâlnit cu președintele american Joe Biden la Casa Albă la sfârșitul anului trecut.

Zambia are, de asemenea, legături istorice cu Rusia. Uganda este un aliat al SUA pentru securitatea regională în Africa de Est, dar președintele ugandei Yoweri Museveni a vorbit despre prietenia țării sale cu Rusia și poziția sa neutră în războiul din Ucraina.

Citește și:

Presa internațională speculează despre ”planul secret” pentru încheierea crizei din Ucraina și rolul lui Emmanuel Macron

The Telegraph susține că Macron lucrează deja la un plan pentru a aduce Rusia și Ucraina la masa negocierilor cu sprijinul Beijingului până în vară. Raportul se referă, de asemenea, la modul în care Franța și China lucrează împreună pentru a pregăti un cadru cuprinzător care ar putea servi drept punct de plecare pentru orice negocieri viitoare... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel