Putin spune că încă vrea trecerea gazelor spre Europa, prin Ucraina: Dacă Kievul refuză, nu înseamnă că volumele vor scădea

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Putin declară că Rusia dorește să continue tranzitul gazelor prin Ucraina, dar nu poate forța Kievul să prelungească acordul, scrie Reuters.

Publicitate

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia intenționează să mențină tranzitul gazelor naturale către Uniunea Europeană prin Ucraina, chiar și după expirarea actualului acord la sfârșitul acestui an. Cu toate acestea, liderul rus a subliniat că Moscova nu poate obliga Kievul să prelungească acest acord, în cazul în care Ucraina refuză.

„În ceea ce privește Ucraina, nu renunțăm la acest tranzit, oricât de ciudat ar părea. De ce? Pentru că noi și Gazprom avem obligația de a ne respecta toate contractele pe termen lung cu clienții noștri,” a declarat Putin. „Există un contract de tranzit care se încheie pe 31 decembrie. Dar, dacă Ucraina refuză tranzitul, nu o putem forța să-l continue,” a adăugat președintele rus.

Putin a precizat că principalii consumatori europeni ai Gazprom nu doresc încheierea acestui acord de tranzit, în ciuda faptului că multe dintre aceste țări oferă sprijin militar Ucrainei în conflictul cu Rusia.

Conducta Urengoy-Pomary-Ujgorod, construită în perioada sovietică, transportă gazele din vestul Siberiei prin Sudzha, în regiunea Kursk din Rusia, și traversează Ucraina în direcția Slovaciei. Odată ajuns în Slovacia, gazul este distribuit în două direcții: către Cehia și către Austria, principalele țări importatoare fiind Ungaria, Slovacia și Austria.

Putin a avertizat că, în cazul în care Ucraina refuză să permită tranzitul gazelor, Rusia va redirecționa livrările prin alte rute, cum ar fi gazoductul TurkStream, care traversează Marea Neagră pentru a alimenta Europa.

„Dacă Ucraina refuză tranzitul, înseamnă că volumele de gaze care ajung în Europa vor scădea,” a spus Putin. „Acestea vor fi redirecționate pe alte trasee, în special prin TurkStream, poate parțial și prin Blue Stream, către Turcia. Dar acesta este alegerea lor, cum îi va afecta, nu pot spune cu exactitate.”

Putin e de părere că atacul Ucrainei în Kursk nu a încetinit avansul Rusiei în Donbas

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk nu a reușit să oprească avansul forțelor ruse în Donbas și, dimpotrivă, a slăbit apărarea ucraineană de pe linia frontului, facilitând înaintarea trupelor Moscovei, notează Reuters.

În cadrul Forumului Economic Estic de la Vladivostok, Putin a subliniat că trupele rusești resping soldații ucraineni din regiunea Kursk, unde pe 6 august s-a desfășurat cel mai mare atac străin asupra Rusiei de la Al Doilea Război Mondial încoace. Liderul rus a menționat că relocarea de către Ucraina a unui număr semnificativ de trupe bine pregătite în zona de frontieră cu Rusia a dus la o slăbire a pozițiilor ucrainene pe alte fronturi, permițând astfel Rusiei să accelereze ofensiva în estul Ucrainei.

„Scopul inamicului a fost să ne provoace agitație și îngrijorare, să ne determine să mutăm trupele dintr-un sector în altul și să ne oprească ofensiva în zonele cheie, în special în Donbas”, a spus Putin. „A reușit? Nu.”

Președintele rus a explicat că, prin trimiterea unor unități numeroase și bine antrenate în zonele de graniță cu Rusia, Ucraina și-a slăbit propriile forțe în regiunile strategice, oferind trupelor ruse oportunitatea de a intensifica operațiunile ofensive.

Putin, care a ordonat invazia Ucrainei în februarie 2022, a declarat că "datoria sacră a forțelor armate" este să expulzeze invadatorii și să apere cetățenii Rusiei. El a mai spus că situația s-a stabilizat și că trupele ruse au început să împingă forțele ucrainene din regiunea Kursk.

Obiectivul principal al Rusiei rămâne cucerirea completă a regiunii Donbas, a adăugat Putin, subliniind că trupele ruse preiau rapid controlul asupra unor teritorii din estul Ucrainei. De asemenea, el a remarcat o creștere a ratei recrutărilor în rândul cetățenilor ruși.

„Nu există nicio acțiune care să ne împiedice ofensiva”, a precizat Putin, menționând că avansul forțelor ruse în orașul Pokrovsk din estul Ucrainei a fost un succes.

Deși atacul din Kursk a reprezentat un moment jenant pentru conducerea militară rusă, oficialii ruși au transformat acest incident într-o greșeală tactică majoră a Ucrainei. Aceștia susțin că atacul a imobilizat mii de soldați ucraineni fără un beneficiu strategic semnificativ.

Forțele ruse, care controlează în prezent aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei, au continuat să avanseze în estul țării după ce contraofensiva ucraineană din 2023 nu a reușit să producă o schimbare majoră.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat că atacul asupra Kurskului a fost o încercare de a aduce războiul pe teritoriul rus, cu scopul de a forța negocieri de pace și de a crea o zonă tampon pentru a preveni atacurile asupra regiunii vecine Sumî.

Comandantul suprem al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a subliniat că unul dintre obiectivele atacului din Kursk a fost să distragă forțele ruse de pe alte fronturi, în special din zonele estice ale Ucrainei, precum Pokrovsk și Kurahove.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel