Putin a susținut ideea de a apela la ONU pentru deblocarea îngrășămintelor din porturile europene
Publicitate
Președintele rus Vladimir Putin a susținut solicitarea lui Uralchem de a apela la ONU pentru deblocarea îngrășămintelor situate într-o serie de porturi europene, scrie Interfax. Dmitri Mazepin, coproprietar al Uralkhim, a făcut o propunere de a se adresa acestor structuri internaționale în cadrul unei întâlniri cu președintele rus, miercuri.
"Aș dori să ridic o întrebare și să obțin aprobarea dvs., astfel încât să începem întreaga inițiativă de la bun început, astfel încât să aplicăm la ONU și Uniunea Africană - pentru a debloca toate cele 260.000 de tone pentru noi sub auspiciile ONU. În acord cu președintele Uniunii Africane, aceștia vor reprezenta țările care se confruntă cu dificultăți în aprovizionarea cu îngrășăminte și suntem gata să facem aceste oferte gratuit", a spus Mazepin.
Putin a susținut propunerea lui Dmitri Mazepin.
"Știți sigur că suntem în contact cu secretarul general al ONU, domnul Guterres, cu structurile relevante (...). Prin urmare, se va da comanda corespunzătoare tuturor colegilor noștri pentru ca aceștia să vă pună la dispoziție necesarul. asistență", a spus Putin.
El a adăugat că a avut o serie de contacte cu șefii unor țări pe această temă.
"Am fost contactat direct de liderii mai multor țări africane pe această temă, care, bineînțeles, nu înțeleg ce se întâmplă, pentru că tot timpul este vorba despre nevoia de a ajuta țările cele mai sărace, și despre chestiuni care nu au nicio legătură cu securitatea alimentară, aceste livrări, chiar și livrările gratuite sunt blocate. Acest lucru este complet inacceptabil, dar se întâmplă", a spus președintele Federației Ruse.
Securitatea alimentară globală a fost 'exacerbată de conflictele actuale şi tensiuni', scrie G20, cerând folosirea 'tuturor instrumentelor disponibile' pentru combaterea crizei şi 'protejarea celor mai vulnerabili în faţa foametei'. Invadarea Ucrainei de către Rusia, care a început la sfârşitul lunii februarie, a avut un impact sever asupra pieţelor alimentare globale.
Cele două ţări sunt considerate doi dintre cei mai importanţi exportatori de cereale la nivel mondial. Statele membre G20, inclusiv Rusia, au promis că vor 'acţiona pentru a promova securitatea alimentară şi energetică şi a sprijini stabilitatea pieţelor, oferind susţinere temporară şi direcţionată', potrivit comunicatului comun.
'Vom întreprinde acţiuni coordonate suplimentare pentru a aborda provocările pentru securitatea alimentară, inclusiv creşterea preţurilor şi penuria de produse alimentare şi îngrăşăminte la nivel global', adaugă documentul citat.
Ucraina cere țărilor din Asia de Sud-Est sprijin pentru acordul de export de cereale ucrainene. Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a solicitat sâmbătă ţărilor din Asia de Sud-Est să ia toate măsurile posibile pentru a împiedica Rusia să joace "jocurile foametei", referindu-se la acordul privind exportul de cereale ucrainene, care ar putea să expire săptămâna viitoare, relatează Reuters și Agerpres. Acordul care permite exportul de alimente şi îngrăşăminte din mai multe porturi ucrainene de la Marea Neagră - mediat de ONU şi Turcia în iulie - ar putea lua sfârşit la 19 noiembrie dacă Rusia sau Ucraina ar avea obiecţii faţă de prelungirea sa.
Vorbind într-o conferinţă de presă în Cambodgia în marja summitului ASEAN, Dmitro Kuleba a declarat că menţinerea Rusiei în acord este insuficientă şi ar trebui luate măsuri pentru a se asigura că inspectorii săi nu întârzie deliberat transporturile, forţând creşterea preţurilor pe plan mondial. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu