Vladimir Putin susține că deficitul bugetar al Rusiei până la sfârșitul anului 2023 va fi de aproximativ 2% din PIB.
Bugetul federal al Rusiei în trimestrul al treilea va fi excedent, iar deficitul bugetar până la sfârșitul anului 2023 va fi, conform planului, de aproximativ 2% din PIB, a declarat președintele rus Vladimir Putin, la o ședință a Consiliului pentru Dezvoltare Strategică și Proiecte Naționale, scrie Interfax.
"Se așteaptă ca în iulie-septembrie bugetul să fie redus la un excedent. În general, pe parcursul anului, excesul de cheltuieli față de venituri va fi la nivelul planificat - aproximativ 2% din PIB", a spus președintele rus.
"Situația bugetară actuală este în general stabilă și nu prezintă niciun risc pentru stabilitatea macroeconomică", a mai declarat Vladimir Putin.
Anterior, s-a raportat că bugetul federal al Federației Ruse în perioada ianuarie-iulie, conform datelor preliminare de la Ministerul de Finanțe, a fost executat cu un deficit de 2,817 trilioane de ruble (1,8% din PIB). În iulie, deficitul a crescut cu 222 de miliarde de ruble - în ianuarie-iunie, ministerul și-a estimat nivelul la 2,595 de miliarde de ruble.
Dolarul american, euro și yuanul chinez s-au consolidat moderat la Bursa din Moscova pe baza tranzacțiilor de marți. Rubla s-a depreciat, stabilizându-se într-un interval de tranzacționare îngust, după o creștere puternică de recuperare săptămâna trecută.
Cursul de schimb al dolarului s-a ridicat la 94,3 ruble la ora 19:00, ceea ce este cu 64,75 copeici mai mare decât nivelul de închidere al licitației anterioare. Până la această oră, euro costa 102,37 ruble, după ce prețul a crescut cu 45,75 copeici. Costul coșului cu două monede (0,55 USD și 0,45 EUR) a crescut cu 56,2 copeici la 97,93 ruble. Yuanul chinez a crescut cu 8,6 copeici la 12,89 ruble.
Potrivit experților Interfax-CEA, rubla s-a depreciat moderat față de principalele valute marți și s-a stabilizat pe un coridor îngust, după o creștere puternică de recuperare săptămâna trecută. Presiunea asupra cotațiilor sale a fost exercitată și de petrolul mai ieftin, dar mai târziu în cursul săptămânii pozițiile rublei s-ar putea consolida din nou din cauza cererii de lichiditate în ruble de la companiile exportatoare împotriva plăților taxelor din august. Într-o singură zi de plată a impozitului pe 28 august, aceștia vor trebui să transfere la buget TVA-ul, primele de asigurare, impozitul pe venitul persoanelor fizice, taxa de extracție minerală și accizele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News