Putin susține că operațiunea de contraofensiva a Ucrainei eșuează - în timpul acesta, Zelenski se laudă că trupele Kievului înaintează

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin susține că contraofensiva Ucrainei nu a avut succes, armata sa suferind pierderi majore.

 

Vorbind la o întâlnire a corespondenților de război, el a spus că pierderile Kievului se apropie de un nivel „catastrofal”, scrie BBC.

Acest lucru nu a fost verificat, iar președintele ucrainean Zelenski a negat faptul că contraofensiva eșuează.

„Ne mișcăm înainte”, a spus el în adresa sa video de noapte.

El a mulțumit trupelor ucrainene pentru „fiecare pas și fiecare metru de pământ ucrainean care este eliberat de răul rusesc”.

Valeri Zalujni, comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei, a scris pe Telegram că au fost „unele succese, ne punem în aplicare planurile, mergem mai departe”.

Contraofensiva Kievului este în fazele sale incipiente și s-au înregistrat câștiguri modeste în regiunile din estul Donețk și din sud-estul Zaporojie. Zelenski a pretins, de asemenea, avansuri în Bahmut.

Dar situația nu este la fel de clară decât pretențiile triumfale de eliberare care au venit de la Kiev la începutul acestei săptămâni.

Marți, BBC a primit acces la unele dintre primele așezări din estul Donețk, unde acum se arborează steagul ucrainean. Multe sunt părăsite, iar în unele zone forțele ruse se retrag.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus că, deși sunt încă „zile de început”, se fac progrese în respingerea trupelor ruse.

„Ceea ce știm este că, cu cât ucrainenii sunt capabili să elibereze mai multe pământuri, cu atât vor avea o mână mai puternică la masa negocierilor”, a spus el președintelui american Joe Biden la o întâlnire la Casa Albă.

Fără a furniza dovezi, Putin a spus că ucrainenii au pierdut peste 160 de tancuri, în timp ce Rusia a pierdut 54. El a sugerat, de asemenea, că pierderile de trupe ale Ucrainei au fost de zece ori mai mari decât cele ale Rusiei - insistând că Kievul nu a reușit victoria „în niciunul dintre sectoare”.

Comentariile sale au fost respinse de un oficial american, care a declarat în mod anonim agenției de presă AP că „nu sunt exacte” și a avertizat să nu fie luate serios evaluările publice ale Moscovei.

Deși majoritatea declarațiilor lui Putin în timpul întâlnirii sale cu corespondenții de război erau de obicei auto-felicitative, el a recunoscut că autoritățile de la Moscova ar fi putut anticipa mai bine atacurile transfrontaliere recente în Rusia din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel