Vladimir Putin susține că Rusia este gata să ajute Europa să atenueze criza energetică și că nu foloseşte gazele ca o armă.
Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia nu folosește gazul ca armă și este gata să contribuie la ameliorarea crizei energetice a Europei, în timp ce UE a convocat un summit de urgență pentru a aborda problema prețurile crescute, transmite Reuters.
Putin a făcut aceste afirmații la o conferinţă pe tema energiei de la Moscova. El a spus că piaţa gazelor nu este echilibrată şi predictibilă, mai ales în Europa, dar a spus că Rusia îşi respectă obligaţiile contractuale pentru aprovizionarea clienţilor şi că este gata să mărească livrările dacă i se solicită acest lucru. Liderul rus a respins acuzaţiile că Rusia se foloseşte de energie ca de o armă.
”Acestea sunt doar vorbe motivate politic, care nu au nicio bază”, a spus Vladimir Putin.
Rusia şi Europa sunt implicate într-o dispută referitoare la noul gazoduct Nord Stream 2, care va livra gaze din Rusia în Germania. Vezi AICI mai mult despre acest subiect.
VEZI ȘI: Marius Tudor, consilier în PE, veste bună de la nivel european pentru România
Comisia Europeană a anunţat un set de măsuri temporare pentru amortizarea crizei din energie. Potrivit unui comunicat al forului comunitar, impactul creşterii excepţionale a preţurilor la energie se preconizează că va dura pe tot parcursul iernii.
"Creşterea preţurilor la energie la nivel mondial reprezintă o preocupare serioasă pentru UE. Comisia ajută statele membre să ia măsuri imediate pentru a reduce impactul acestei creşteri asupra gospodăriilor şi a întreprinderilor în această iarnă. În acelaşi timp, identificăm alte măsuri pe termen mediu pentru a ne asigura că sistemul nostru energetic este mai rezilient şi mai flexibil pentru a face faţă eventualelor volatilităţi cu care ne-am putea confrunta în viitor, pe parcursul tranziţiei. Situaţia actuală este excepţională, iar piaţa internă a energiei a funcţionat bine în ultimii 20 de ani. Însă trebuie să fim siguri că va continua să funcţioneze şi în viitor, transformând în realitate ţintele Pactul verde european, consolidându-ne independenţa energetică şi îndeplinind obiectivele pe care ni le-am fixat în materie de climă", a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson.
Printre măsurile imediate de protecţie a consumatorilor şi a întreprinderilor prezentate de Executivul comunitar se numără: acordarea de sprijin de urgenţă pentru venit consumatorilor afectaţi de sărăcia energetică, de exemplu prin bonuri valorice sau plata parţială a facturilor, care pot fi acoperite din veniturile EU ETS; autorizarea reportării temporare a scadenţei facturilor; luarea unor măsuri de protecţie pentru evitarea deconectării de la reţea. Celelalte măsuri anunțate le găsești AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News