Rusia amenință că va lansa noi rachete „masive”, ca răzbunare pentru rachetele americane care au lovit teritoriul rus.
Rusia amenință că va lansa noi rachete „masive” capabile să lovească orice colț al Europei, după ce zeci de rachete fabricate în SUA și Marea Britanie au fost lansate către Kursk.
Într-o evoluție dramatică a războiului din ziua de miercuri, până la 12 rachete Storm Shadow au fost lansate către ținte din sudul regiunii rusești, unde trupele ucrainene au capturat teritorii.
Conform celor de la DailyMail, atacurile, care au urmat lansării de rachete ATACMS furnizate de SUA marți, au fost aprobate personal de Sir Keir Starmer, premierul britanic.
Ca răspuns, Rusia se pregătește să lanseze rachetele sale mortale RS-26 sau Frontier de pe o bază din Astrakhan, lângă Marea Caspică, au raportat mass-media locale.
Aceste arme cântăresc până la 50 de tone și au o rază de acțiune de 5.800 de kilometri, deși nu au fost folosite niciodată în luptă.
În schimb, Kievul a fost lovit de rachete mai mici și mai lente Iskander de la începutul războiului din februarie 2022.
Kremlinul a avertizat deja săptămâna aceasta că va răspunde sever la sancționarea utilizării rachetelor fabricate în SUA și Marea Britanie pe teritoriul rus.
Potrivit publicației Moskovsky Komsomolets, un expert militar rus a vorbit foarte deschis despre posibile represalii.
Timur Syrlanov, analist militar rus, a spus că Ucraina ar trebui să „tremure” din cauza utilizării rachetei RS-26.
El a declarat: „În această situație, nu vom folosi arme nucleare, dar neo-naziștii și aliații lor occidentali, cred eu, vor înțelege în zilele următoare lovitura care va fi dată infrastructurii critice a Ucrainei și, posibil, unor ținte din Kiev. Să tremure, să le fie frică și să aștepte atacuri oriunde. Mai mult, inamicii înțeleg perfect că armele noastre pot atinge orice țintă din toată Ucraina.”
Ieri, Putin a semnat provocator modificări ale legilor țării privind armele nucleare pentru a facilita utilizarea lor împotriva Ucrainei.
Și ministrul său de externe, Serghei Lavrov, a avertizat îngrijorător că loviturile sunt un semnal clar că administrația de la Kiev „vrea să escaladeze” și că Rusia va „reacționa în consecință”.
Această retorică înfricoșătoare a fost confirmată de apropiatul lui Putin, Dmitri Medvedev. Postând pe X, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a spus că acest lucru înseamnă „Al Treilea Război Mondial”.
Aceste declarații au venit după ce Kievul a lansat marți șase rachete „ATACM” dintr-o locație necunoscută, peste graniță, în teritoriul rus.
Loviturile au provocat o explozie puternică într-un depozit din Karachev, care se crede că stoca muniție furnizată de Coreea de Nord, aflat la aproximativ 120 de kilometri de granița ucraineană.
Însă, pe măsură ce tensiunile escaladează în războiul Rusia-Ucraina, Secretarul Apărării din Marea Britanie a anunțat că armata britanică va suferi tăieri de 500 de milioane de lire sterline.
John Healy a declarat că guvernul laburist va anula șase programe importante din cadrul Forțelor Armate, inclusiv flota principală de drone a Armatei și două nave de asalt amfibii – HMS Albion și HMS Bulwark.
Planurile au fost criticate de fostul secretar al apărării Ben Wallace, care a susținut că acestea vor transmite un mesaj de slăbiciune adversarilor Marii Britanii.
Într-un articol publicat în The Telegraph, el a spus: „Pentru ca dușmanii noștri să fie descurajați, trebuie să știe că nu avem lacune în capabilitățile noastre, sau cel puțin că le vom actualiza curând.
„A spune lumii că ne restrângem capabilitățile când dușmanii noștri fac exact opusul este o pură prostie. Nimeni nu este păcălit de scuzele obosite și înșelătoare ale laburiștilor că «trebuie să așteptăm o revizuire a apărării» – încă una”, a spus Wallace.
Fregmente ale rachetelor Storm Shadow au fost recuperate de bloggeri militari ruși miercuri după-amiază, iar imagini neconfirmate au fost postate pe rețelele de socializare.
Piesele păreau a fi marcate cu cuvintele "Storm Shadow".
Mai multe explozii au putut fi auzite – precedate de un șuierat ascuțit, aparent provenind de la rachetele care se apropiau – în videoclipurile filmate în apropierea satului Maryino. Imaginile arătau și fum ridicându-se din clădiri.
Raporturi neconfirmate sugerează că Ucraina ar fi vizat o instalație subterană de comandă și control aflată la 80 de kilometri în interiorul Rusiei.
Datele de navigație și informațiile satelitare care au facilitat atacurile aeriene au fost furnizate de Statele Unite, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu