Premierul maghiar Viktor Orban a efectuat luni o vizită discretă la Belgrad, unde s-a întâlnit cu omologul său sârb, Alexander Vucic, cu o zi înainte de controversata vizită la Budapesta a președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Cea mai importantă trăsătură comună a Ungariei și Serbiei în contextul actual este dependența acestora de Gazprom.
Vizita lui Vladimir Putin la Budapesta este prima a liderului de la Kremlin într-un stat UE de la declanșarea crizei din Ucraina. Într-un interviu acordat săptămâna trecută, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a indicat că discuțiile cu președintele Rusiei se vor concentra pe dependenței de gazul rus al Budapestei.
"Ne-am dori să existe alte soluții, dar nu există. Toată lumea trebuie să accepte că nu ne putem permite să nu vorbim cu Rusia", a declarat șeful diplomației maghiare pentru AP. (sursa)
Ungaria a fost una dintre principalele victime ale anulării gazoductului South Stream și nu și-a ascuns nemulțumirea față de cum a tratat Bruxellesul această afacere. O altă țară care a insistat că are nevoie imperioasă de South Stream a fost Serbia, țară aspirantă la calitatea de membru UE, dar care nu vrea să-și deterioreze legăturile cu Moscova.
De altfel, Ungaria, Serbia și Austria, cei mai înlăcărați avocați ai South Stream, au început fără întârziere o serie de consultări pentru a găsi alternative la gazoductul prins în disputa economică Moscova-Bruxelles.
Serbia și Ungaria sunt dependente în măsură de 80% de livrările de gaze din Rusia.
Guvernul de la Budapesta anunță într-un comunicat că Viktor Orban s-a deplasat luni la Subotica pentru a participa la un "colocviu informal". Premierul maghiar, omologul său sârb și miniștrii de Externe Peter Szijjarto și Ivica Dacic au discutat despre "securitatea energetică a regiunii și dezvoltarea cooperării economice între cele două țări". (sursa)
"Ei au fost de acord să organizeze consultări despre potențiale noi investiții după situația creată ca urmare a anulării proiectului South Stream și să lucreze împreună la pregătirile financiare și tehnice. Este în interesul ambelor țări să beneficieze de gaze la prețuri competitive, existând necesitatea de a avea surse multiple și rute de transport ale energiei în Europa Centrală", transmite cabinetul de la Budapesta.
Mii de unguri au preîntâmpinat cu proteste vizita lui Vladimir Putin la Budapesta, îngrijorați de apropierea guvernului FIDESZ de regimul de la Kremlin. Manifestanții și-au declarat solidaritatea față de Ucraina și i-au cerut lui Orban să-și respecte angajamentele față de partenerii euroatlantici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu