Putin vrea ca UniCredit şi Raiffeisen să ajute Rusia la un proiect crucial

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Subsidiarele locale ale Raiffeisen Bank International (RBI) şi UniCredit trebuie să pună umărul la un proiect esențial pentru Rusia, în opinia lui Vladimir Putin.

Citește și articolul - Apare un nou sistem de plată. Băncile europene se desprind de Visa și Mastercard

Dacă nu vor ajuta la proiectul esențial al Rusiei, cele două subsidiare locale se vor confrunta cu potenţiale amenzi, a anunţat joi Banca Centrală a Rusiei, transmite Reuters. Subsidiarele Raiffeisen şi UniCredit sunt două din cele 13 bănci de importanţă sistemică de pe piaţa din Rusia, însă ele sunt de asemenea sub presiunea Băncii Centrale Europene să îşi reducă expunerea la Rusia.

Proiect pilot cu rubla digitală. Putin vrea implementarea pe scară largă

Rusia face un proiect pilot cu privire la rubla digitală şi vrea implementarea pe scară largă de la data de 1 în iulie 2025. Potrivit schemei pilot, un grup select de persoane fizice şi companii au facilitatea de a deschide portofele digitale şi de a derula achiziţii şi transferuri cu ruble digitale.

Guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a spus faptul că implementarea proiectului din anul 2025 va fi voluntară pentru persoanele fizice, însă nu şi pentru băncile de importanţă sistemică. 'Am prevăzut ca cei care nu sunt pregătiţi să plătească o amendă, dar trebuie adoptă legislaţia în acest sens. Sperăm că în curând va fi adoptată legislaţia', le-a transmis jurnaliştilor Nabiullina.

Reprezentanţii subsidiarei ruse a Raiffeisen nu au vrut să facă comentarii. UniCredit nu a răspuns imediat cererilor de a comenta. De menționat este faptul că peste 130 de ţări explorează versiuni digitale ale monedelor lor.

De ce ar putea fi crucială rubla digitală pentru Rusia

Rubla digitală ar putea fi crucială pentru eforturile Rusiei de a ocoli sancţiunile occidentale, după ce partenerii comerciali majori, precum China, au devenit mai prudenţi în afacerilor lor derulate cu Moscova. Va fi nevoie de câţiva ani până când rubla digitală va fi utilizată pe scară largă, a recunoscut viceguvernatorul Băncii Rusiei, Olga Skorobogatova. Aceasta a confirmat faptul că subsidiarele Raiffeisen şi UniCredit sunt aşteptate să ia parte la proiect.

Raiffeisen şi UniCredit vor de doi ani să plece din Rusia. La presiunile Băncii Centrale Europene de a îşi grăbi plecarea, directorii celor două bănci au analizat posibilitatea vânzării activelor ruseşti ca fiind o modalitate pentru a îşi reduce pierderile, a evita riscul să violeze sancţiunile şi a limita eventualele prejudicii aduse imaginii lor.

Obstacole în calea companiilor ce ar vrea să plece din Rusia. Cine trebuie să aibă aprobarea lui Putin

Cu toate acestea, Rusia lui Putin a pus din ce în ce mai multe obstacole în calea companiilor internaţionale care ar vrea să plece din Rusia. Guvernul de la Moscova a făcut o comisie specială care trebuie să aprobe vânzările de active şi a obligat firmele străine să îşi vândă activele la un discount major, pe lângă faptul că sunt obligate să plătească o taxă de ieşire.

Săptămâna trecută, Executivul de la Moscova a hotărât să înăsprească şi mai mult aceste prevederi, majorând discountul pe care vânzătorul trebuie să îl accepte, de la 50% până la 60%. De asemenea, au dublat taxa de ieşire, până la 35%. Mai mult, de acum înainte tranzacţiile cu o valoare de peste 50 de miliarde de ruble (515 milioane dolari) vor trebui să aibă și aprobarea lui Putin. UniCredit şi Raiffeisen şi-au redus operaţiunile din Rusia, însă asigură în continuare unele plăţi, inclusiv în valută în situația acelor tranzacţii care nu sunt vizate de sancţiuni.

Active valoroase pentru Rusia

Asta le face active valoroase pentru Rusia, care începând din iunie se confruntă cu dificultăți în ceea ce priveşte plăţile transfrontaliere. Pentru moment diviziile din Rusia ale UniCredit şi Raiffeisen sunt foarte profitabile datorită dobânzilor ridicate din Rusia, dar restricţiile fac imposibil transferul câştigurilor către băncile mamă. Este posibil, în cele din urmă, ca aceste divizii să înregistreze pierderi, dacă situaţia geopolitică va persista, fapt care le va afecta capitalul.

UniCredit a pus deoparte provizioane prin care să acopere ceea ce a numit 'impactul unor pierderi extreme', adică o naţionalizare a diviziei sale din Rusia. În mai 2024, CEO-ul de la UniCredit, Andrea Orcel a spus faptul că o ieşire completă din Rusia va fi problematic de îndeplinit. 'Dacă ar exista o oportunitate pentru a accelera dezangajarea noastră am face asta', a mai spus Andrea Orcel, conform sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel