Puțini îl recunosc pe bărbatul din această imagine restaurată, însă el creează mari probleme elevilor la bacalaureat / fotografie completă în articol

Foto: Florin Roștariu / Istorie în Culori
Foto: Florin Roștariu / Istorie în Culori

Este unul dintre autorii care le creează probleme elevilor la proba de Limbă și Literatură Română, la bacalaureat.

Fotografia a fost colorizată și restaurată de artistul Florin Roștariu, care a mai avut până în prezent rezultate remarcabile cu imagini ale Reginei Maria, Avram Iancu, Gheorghe Grigore Cantacuzino ori Florin Piersic.

Bărbatul din fotografia de mai jos este George Bacovia, exponent al simbolismului, cel care a creat, creează și probabil va mai crea multe probleme la bacalaureat elevilor din România.

George Bacovia, pe numele său real Gheorghe Vasiliu, s-a născut la data de 17 septembrie 1881 și a fost unul dintre cei mai importanți poeți simboliști din țara noastră.

El este cunoscut pentru atmosfera sumbră și melancolică a poeziilor sale, adesea caracterizate de o profundă introspecție și sensibilitate. Opera sa reflectă adesea stările de deprimare și angoasă, inspirate de peisajele urbane mohorâte și de experiențele personale. Bacovia a fost influențat de curentele simboliste europene și a reușit să își creeze un stil propriu, distinct, care a avut un impact semnificativ asupra literaturii române.

CITEȘTE ȘI         -        Chipul lui Mircea cel Bătrân a fost reconstruit. Cum ar fi arătat, de fapt, celebrul domnitor român / foto în articol

În poeziile sale, Bacovia folosește un limbaj simplu și direct, dar plin de simboluri și imagini sugestive. Printre temele recurente în creația sa se numără moartea, decăderea, singurătatea și trecerea timpului. Volumele sale cele mai cunoscute, precum „Plumb” (1916), „Scântei galbene” (1926) și „Cu voi” (1930), au consolidat reputația sa de maestru al poeziei simboliste. „Plumb”, în special, este considerat una dintre cele mai reprezentative opere ale simbolismului românesc, poemele din acest volum fiind caracterizate de o atmosferă apăsătoare și de un pesimism profund.

Viața lui George Bacovia a fost marcată de o sensibilitate accentuată și de lupte constante cu stările depresive. A studiat la Școala Militară din Iași și la Facultatea de Drept din București, dar a renunțat la cariera juridică pentru a se dedica literaturii. De-a lungul vieții sale, Bacovia a avut dificultăți în a-și găsi locul în societate și a fost adesea marginalizat. Cu toate acestea, talentul său literar a fost recunoscut de contemporani, iar astăzi este considerat un clasic al literaturii române, contribuția sa fiind esențială pentru evoluția poeziei moderne în România.

CITEȘTE ȘI         -        O stațiune de la malul mării îi poartă numele, dar puțini știu cine e cu adevărat românul cu barbă din această imagine / fotografie completă în articol

George Bacovia - Plumb



Dormeau adânc sicriele de plumb,
Si flori de plumb si funerar vestmint --
Stam singur în cavou... si era vint...
Si scirtiiau coroanele de plumb.

Dormea întors amorul meu de plumb
Pe flori de plumb, si-am inceput să-l strig --
Stam singur lângă mort... si era frig...
Si-i atirnau aripile de plumb.

Foto: Florin Roștariu / Istorie în Culori

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel