Ouăle sunt o sursă importantă de calciu, proteine, vitamine şi de asemenea o sursă naturală de colesterol, dar nu pot fi consumate la discreţie. Puțini români știu câte ouă trebuie consumate pe săptămână, de fapt.
Mulți specialiști susțin că ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. Pot fi consumate în multe moduri, fierte, prăjite, la cuptor ori folosite la prăjituri.
Un ou fiert are un număr diferit de calorii, în funcție de cât de mare este oul.
- Un ou mic de 28 de grame de 54 de calorii
- Un ou mediu de 44 de grame are 63 de calorii
- Un ou mare de 50 de grame are 72 de calorii
- Un ou foarte mare de 56 de grame are 80 de calorii.
Ouăle au început să fie evitate de oameni, după ce s-a stabilit că gălbenușurile sunt bogate în colesterol. Colesterolul joacă un rol important în corp, fiind utilizat pentru a produce testosteron, estrogen și cortizol.
Numărul de ouă pe care le poți consuma fără a avea probleme de sănătate depinde de fiecare individ în parte. Colesterolul mărit, precum și alte boli ale ficatului pot influența consumul de ouă.
Potrivit studiilor, dacă persoana este sănătoasă, poate mânca şi două-trei ouă pe zi, însă, dacă este diagnosticată cu anumite boli ale ficatului sau are colesterolul mărit, va trebui să se limiteze la un consum de maximum cinci ouă pe săptămână.
Totodată, specialiştii de la Şcoala Medicală de la Harvard, SUA, recomandă în medie un ou pe zi pentru a beneficia de un nivel sănătos de colesterol bun şi pentru a întări şi menţine sănătatea inimii, scrie BZI.
Vrei un mic dejun diferit față de cel clasic pe care îl servești zilnic? Poți încerca ceva nou: omleta olandeză.
Ingrediente
- 1 lipie
- 2 ouă
- ceapă
- 1 ardei
- 1 legătura pătrunjel
- 50 gr cremă de brânză
- 2 roşii Cherry
- 3 linguriţe ulei de măsline
- 1 vârf de cuţit sare
- 1 vârf de cuţit piper negru
Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu