Economiștii Price Waterhouse Cooper estimează că economiile net importatoare de petrol, ca cele din Zona Euro, Japonia şi Statele Unite ale Americii, vor fi marii beneficiari ai scăderii preţurilor petrolului. Efectele nu se vor face simţite uniform în toate sectoare economice, avertizează aceștia.
Economiştii PwC estimează că preţul mediu al unui baril de petrol în 2015 va fi în jur de $55, cu aproximativ 50% mai puţin decât preţul din iunie 2014.
„Unele companii mari nu vor simţi beneficiile imediat, din cauza faptului că au folosit instrumente de hedging pentru a se proteja de riscul creşterii preţului petrolului sau pentru că au contracte pe termen lung cu furnizorii lor. Consumatorii casnici ar putea avea, de asemenea, de așteptat pentru ca reducerile prețului petrolului să fi parcurs lanțul de aprovizionare şi să se facă resimţite în preţurile produselor”, explică Richard Boxshall, economist senior al PwC.
PwC a estimat beneficiile preţului scăzut la petrol pentru sectorul industrial, cel rezidenţial, de transport şi al serviciilor în SUA şi în economiile cheie ale Zonei Euro. Analiza arată că:
- Sectoarele de transport şi cel industrial din SUA ar putea avea beneficii de aproape 300 miliarde dolari în 2015. Scăderea costurilor de operare ar putea duce la o creştere a nivelurilor producţiei, care, în schimb, ar putea împinge în jos preţurile şi stimula consumul.
- Sectorul de transporturi ar putea fi, de asemenea, marele câştigător şi în Zona Euro, cu câştiguri de aproximativ 65 de miliarde de dolari, deşi efectele se vor face simţite în timp – de exemplu, multe companii aeriene se protejează prin instrumente de hedging de riscul creşterii costurilor combustibililor.
- Grecia, datorită unei eficienţe energetice scăzute, ar putea avea mai mult de câştigat ca urmare a preţului mic al petrolului decât Germania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu