SUA poartă discuții cu Qatar și cu alți mari exportatori de gaze pentru a planifica măsuri de urgență în cazul în care o invazie rusă în Ucraina va întrerupe aprovizionarea Europei, scrie Financial Times.
Discuțiile cu Qatar și cu statele membre ale UE, axate pe asigurarea unor livrări suplimentare de gaze naturale lichefiate (GNL) transportate pe mare, au căpătat un caracter de urgență după ce negocierile la nivel înalt privind securitatea dintre Washington și Moscova din această săptămână au înregistrat progrese minime.
Acest lucru a sporit îngrijorarea că un conflict ar putea afecta aprovizionarea cu gaze naturale, într-un moment în care Europa se confruntă cu prețuri record. Cu toate acestea, oficialii au avertizat că nu există o "baghetă magică" pentru a rezolva potențialul deficit, în condițiile în care continentul se află deja în criză energetică.
"Analizăm ce se poate face pentru a ne pregăti pentru un eveniment, în special în mijlocul iernii, cu rezerve foarte scăzute de gaze naturale europene în depozite", a declarat un oficial de rang înalt al administrației americane.
Cea mai mare parte a GNL din Qatar este trimisă în Asia, unde clienții statului din Golf au încheiat contracte fixe pe termen lung.
Președintele SUA, Joe Biden, urmează să poarte discuții cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, la Washington în această lună.
Tensiunile dintre Occident și Rusia au crescut, în condițiile în care Moscova a desfășurat aproximativ 100.000 de soldați la granița cu Ucraina. Statele Unite au amenințat cu sancțiuni severe împotriva Rusiei dacă aceasta va invada.
Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie, a declarat săptămâna trecută că Rusia sugrumă livrările de gaze către Europa într-un moment de "tensiuni geopolitice sporite".
Există temeri că acest conflict ar putea duce la o nouă scădere a livrărilor de gaze către Europa, care se confruntă cu o criză tot mai mare a costului vieții, deoarece prețul gazelor a crescut vertiginos.
Oficialul de rang înalt din cadrul administrației Biden a recunoscut că contractele dintre exportatorii de GNL și cumpărătorii asiatici ar putea complica eforturile de deviere a livrărilor către Europa.
Dependența Europei de gazul rusesc a complicat eforturile de a prezenta un front unit împotriva amenințărilor Moscovei.
În timp ce majoritatea observatorilor se așteaptă ca Rusia să evite reducerea completă a exporturilor, există îngrijorări că Moscova ar putea totuși să comprime și mai mult livrările sau că infrastructura de export de gaze din Ucraina ar putea fi afectată de conflict.
Directorii din sectorul energetic au avertizat cu privire la efectul potențial al sancțiunilor americane, după ce Biden a declarat săptămâna aceasta că măsurile punitive ar putea include oprirea băncilor rusești de a tranzacționa în dolari americani - principala monedă a comerțului global cu mărfuri.
Un director din industria energetică a declarat că Europa s-ar confrunta aproape sigur cu prețuri extrem de ridicate în cazul unor întreruperi care ar necesita o acțiune guvernamentală coordonată pentru a se aproviziona cu încărcături de GNL transportate pe mare.
Doha a fost blocată într-o dispută cu UE în legătură cu o investigație a Comisiei Europene din 2018 privind contractele fixe pe termen lung ale QatarEnergy. Ancheta a frustrat Doha și a frânat investițiile Qatarului și livrările de GNL către Europa, determinând statul din Golf să oprească proiectele din Franța și Belgia, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci