Europarlamentarul grec Eva Kaili susţine în continuare că este nevinovată, în contextul scandalului Qatargate.
Eurodeputata elenă Eva Kaili, aflată în arest pentru presupusul său rol în scandalul de corupţie Qatargate, a afirmat că nu îşi va recunoaşte vinovăţia indiferent cât de multă presiune exercită autorităţile belgiene asupra sa, a relatat luni euractiv.com.
Ea a reacţionat negativ la eliberarea provizorie a presupusului creier din acest scandal, fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri.
'Nu voi mărturisi infracţiuni pe care nu le-am comis, chiar dacă ei mă fac bucăţi, a declarat Kaili pentru postul Ant1 TV.
Săptămâna trecută, autorităţile belgiene au decis să-l plaseze în arest la domiciliu pe Pier Antonio Panzeri. Eliberarea acestuia face parte dintr-un acord convenit cu procurorii în luna ianuarie, în baza căruia fostul eurodeputat a promis să ofere nume şi detalii autorităţilor belgiene.
Panzeri ar fi menţionat-o pe Eva Kaili ca parte a acestui scandal de corupţie, dar potrivit avocaţilor eurodeputatei nu a fost furnizată nicio probă.
Eliberarea lui Panzeri este rezultatul unei tranzacţii. El a fost de acord să mintă împotriva Evei Kaili şi în schimb urma să fie eliberat, a declarat avocatul Michalis Dimitrakopoulos.
În 13 aprilie, justiţia belgiană va examina din nou cererea Evei Kaili de a fi eliberată din arest, în aşteptarea procesului.
Un alt suspect în acest dosar, Francesco Giorgi, a fost plasat în arest la domiciliu în luna februarie.
Parlamentul European a fost zguduit de aşa-numitul scandal Qatargate, după ce autorităţile belgiene au percheziţionat locuinţe şi birouri în decembrie 2022, pe fondul acuzaţiilor că Qatarul a dat bani şi cadouri pentru a-şi asigura un tratament favorabil în Parlamentul European.
În acest scandal de corupţie au fost arestaţi iniţial eurodeputaţii Eva Kaili (Grecia), Marc Tarabella (Belgia), Andrea Cozzolino (Italia), fostul deputat italian Pier Antonio Panzeri, asistentul italian Francesco Giorgi (partenerul Evei Kaili) şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unei organizaţii neguvernamentale.
Ei sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE, în special în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi. În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, el ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări în Parlamentul European.
În total, procurorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei elene, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News