Quadrantidele 2023. Când poate fi văzută prima ploaie de stele din noul an

Quadrantidele 2023. Când poate fi văzută prima ploaie de stele din acest an / Foto: Pexels, de Neale LaSalle
Quadrantidele 2023. Când poate fi văzută prima ploaie de stele din acest an / Foto: Pexels, de Neale LaSalle

Află în articol când poți vedea prima ploaie de stele din 2023.

Noul an începe cu Quadrantidele, una dintre cele 12 ploi de meteori anuale. Evenimentul ceresc se numără, de obicei, printre cele mai puternice ploi de meteoriți și este de așteptat să atingă vârful în noaptea de 3 și 4 ianuarie, potrivit Societății Americane de Meteori. Oamenii din emisfera nordică pot vedea cel mai bine ploaia de stele între orele târzii ale nopții de marți și zorii zilei de miercuri, scrie CNN.

Cu toate acestea, Quadrantidele sunt greu de observat din cauza vârfului scurt de șase ore și a vremii adesea nefavorabile din ianuarie în emisfera nordică. O lună strălucitoare, aproape plină, va face Cadrantidele și mai puțin vizibile în acest an. Apusul lunii va avea loc chiar înainte de zori, oferind o fereastră foarte mică pentru a observa ploaia de stele pe cerul întunecat.

Verificați site-ul Time and Date pentru a vedea care sunt șansele dumneavoastră de a vedea evenimentul sau ieșiți afară pentru a arunca o privire personală. 

Ce vei vedea pe cer


Între 50 și 100 de meteori sunt de obicei vizibili pe oră, în special în zonele rurale, deși vârful ploii de stele poate include până la 120 de meteori vizibili într-o oră.

Priviți cerul din nord-est, s-ar putea chiar să vedeți niște bile de foc în timpul ploii de meteoriți. Priviți cerul timp de cel puțin o oră, recomandă Societatea Americană de Meteori.

Dacă locuiți într-o zonă urbană, poate doriți să mergeți cu mașina într-un loc care nu este plin de lumini strălucitoare ale orașului. Dacă reușiți să găsiți o zonă neafectată de poluarea luminoasă, meteorii ar putea fi vizibili la fiecare două minute, până în zori.

Găsiți o zonă deschisă cu o vedere largă a cerului. Asigurați-vă că aveți un scaun sau o pătură pentru a putea privi drept în sus. Și acordați-vă ochilor aproximativ 20 până la 30 de minute pentru a se adapta la întuneric - fără să vă uitați la telefon - astfel încât meteorii să fie mai ușor de observat.

De ce ploaia de stele se numește Quadrantida

Dacă numele ploii de meteoriți sună ciudat, este probabil pentru că nu pare că ar fi legat de o constelație, ca și alte ploi de meteoriți. Asta pentru că constelația Quadrantidelor nu mai există - cel puțin, nu ca o constelație recunoscută.

Constelația Quadrans Muralis, observată pentru prima dată în 1795 între Boötes și Draco, nu mai este inclusă în lista de constelații a Uniunii Astronomice Internaționale, deoarece este considerată învechită și nu mai este folosită ca reper, potrivit EarthSky.

La fel ca ploaia de meteoriți Geminide, Quadrantida provine de la un asteroid misterios sau mai degrabă de la o "cometă de rocă", nu de la o cometă de gheață, ceea ce este neobișnuit. Acest asteroid este 2003 EH1 și durează 5,52 ani pentru a finaliza o orbită în jurul Soarelui. Vârful ploii de stele este scurt, deoarece doar un mic flux de particule interacționează cu atmosfera noastră, iar acesta are loc într-un unghi perpendicular. 

Potrivit Observatorului Astronomic Vasile Urseanu, Quadrantidele este unul din cei mai puternici curenţi de meteori, după curentul Geminidele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel