Tudor Curtifan, redactor-șef Defense România, a subliniat într-o intervenție telefonică la B1 TV surpriza generată de strategia partidei ruse de a vota masiv „nu” la referendumul din Republica Moldova, contrar așteptărilor părții pro-europene la boicot.
Deși au existat voturi masive cumpărate, situația reflectă și o uzură politică a guvernului din cauza pandemiei și a războiului. Tudor Curtifan a avertizat că, deși referendumul pro-european a fost aprobat, ceea ce ar putea duce la modificări constituționale pro-europene, lupta decisivă se va da la alegerile parlamentare din 2025, când forțele pro-ruse vor încerca să împiedice acest parcurs.
"Cel mai surprinzător a fost, fără discuție, votul foarte subțire al taberei DA, pentru că am fost cu toții păcăliți și am crezut că partida pro-rusă va boicota referendumul, când ei, de fapt, au jucat o carte mult mai inteligentă - au votat masiv. Voturi cumpărate, într-adevăr, enorme, dar cauzele sunt mult mai ample dacă stăm să facem o analiză mai complexă.
În Molova există și o situație de uzură politică a partidului de guvernământ. Au trecut prin pandemie, e și un război la graniță, deci situația e foarte complexă. Este o victorie à la Pirus până la urmă la referendum.
Am văzut multe analize în România care merg către o zonă fatalistă, eu nu m-aș îndrepta într-acolo. Important este că referendumul a trecut, pentru că are valoare constituțională. Practic, Republica Moldova se va îndrepta spre Europa inclusiv prin modificarea Constituției.
Vreau să atrag atenția că este doar o bătălie dintr-un război mult mai mult lung, iar o altă confruntare decisivă se va da în 2025 când vor avea loc alegerile parlamentare și partida rusă va încerca să preia puterea și a frâna drumul pro-european al Republicii Moldova pe modelul implementării scenariului georgian de azi.
Războiul continuă. Legat de rezultatele acestea, de foarte mulți ani de când Republica Moldova și-a dobândit independența și se organizează alegeri, tot timpul au fost alegerile între este și vest, cu rezultate foarte la limită, adică ba câștiga una dintre partite, ba cealaltă. Situația a fost identică și de data aceasta. Surprinzător a fost faptul că ne așteptam ca pragul de validare să nu fie trecut, sau dacă ar fi trecut acest lucru să fi fost cu un procent foarte mic, astfel încât partida rusă să poată să conteste. Nu este momentul să fim fataliști, important este că a trecut acest referendum", a declarat Tudor Curtifan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu