Rabinul din Alba Iulia a murit în New York, în urma unui atac de cord.
Avea 86 de ani, iar în Statele Unite era cunoscut ca Rabinul Yechezkel Roth sau Rabinul din Karlsburg. A murit la mijlocul lunii martie.
Povestea prin care rabinul Yechezekel Roth a primit numele de Rabin de Karlsburg are la bază un eveniment emoționant, legat de rabinul șef al Ardealului și implicit al orașului Alba Iulia, Ezekiel Paneth, care era străbunicul acestuia.
Tatăl lui Roth, Rabbi Yitzchak Eizik, în momentul în care soția sa însărcinată s-a îmbolnăvit, a decis să meargă la mormântul străbunicului său, rabinul șef Ezekiel Paneth, care își doarme somul de veci în capela cimitirului evreiesc din Alba Iulia care a decedat pe 27 aprilie 1845.
Ajunși la Alba Iulia cei doi s-au rugat și tatăl a promis că dacă nevasta sa se va face bine, copilul va fi numit după strbunicul său, Ezekiel.
În acelaș an, în 1935 la Buziaș, s-a născut Roth și a fost botezat Roth Yechezekel. Potrivit amimagazine.org, încă de mic tânărul Roth a dezvoltat o capacitate mărită de a asimila informații.
Automat, când încă era doar un copil, Roth Yechezekel a prins și perioada neagră a Holocaustului. Familia acestuia a fost salvată din simplul fapt că nu au fugit în Ungaria, deși în acele vremuri țara vecină părea o destinație sigură pentru evrei, scrie alba24.ro.
Însă mare parte dintre evreii care au fugit din România în Ungaria, după ce țara a fost invadată de Germania nazistă, au fost transportați în lagare de concentrare.
După război, în 1953, Roth a plecat alături de familie în Ierusalim. Perioada în care a trăit în Ierusalim a fost și una de bază pentru Roth, în care acesta a devenit un cunoscut al comunității evreiești.
În 1972, s-a mutat la Brooklyn, New York, unde a servit ca dayan (judecător religios Evreu) în mai multe comunități și a fost o autoritate halachică recunoscută la nivel internațional, răspunzând la cele mai dificile întrebări și instruind rabinii mai tineri. Mai mult de atât, la New York, a înființat congregația Karlsburg. De asemenea, a clădit și o sinagogă orașul Meiron din Ierusalim.
Ultimii ani de viață și i-a petrecut între congregația din New York și sinagoga din Meiron.
În 2020, Rabinul Yechezkel Roth, trebuia să ajungă la sinagoga din Alba Iulia, însă din cauza pandemiei de COVID, acest lucru nu a mai fost posibil, au declarat pentru alba24.ro reprezentații sinagogii.
Yechezkel Roth are 14 copii, 11 băieți și trei fete.
La funeraliile din data de 8 martie 2021, zeci de mii de membri ai comunității au umplut străzile din Boro Park, pentru al conduce pe acesta către un avion care l-a transportat la Ierusalim.
Trupul neînsfuflețit al rabinului de Karlsburg a fost transportat pentru înmormântare în Meiron, în Țara Sfântă, unde a avut loc un alt mare cortegiu.
Rabinul Yeheskel Paneth este care cel care a ridicat în Alba Iulia prima sinangogă de zid din Transilvania, în 1840.
Rabinul Şef a păstorit comunitatea între 1823 şi 1845 și a avut un rol covârşitor în organizarea şcolilor religioase, instalarea de rabini în diferite localităţi din Transilvania, ridicarea de sinagogi noi şi modernizarea vieţii sociale şi a justiţiei comunitare.
A fost un mare gânditor. Evreii din Alba Iulia i-au păstrat amintirea, considerându-l unul dintre înţelepţii cu trecere în faţa lui Dumnezeu. Există credinţa că dorinţele înscrise pe bileţelele depuse în capela rabinului Paneth vor fi îndeplinite.
În fiecare an, zeci de persoane vin la cimitirul evreiesc din Alba Iulia pentru a-i vizita mormântul. Aceștia sunt descendenţii familiei sale, răspândiți în toată lumea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News