EXCLUSIV  Rabla pentru sobe. Anunțul ministrului Fechet / video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a vorbit despre posibila interzicere a sobelor pe lemne în România.

Publicitate

Într-un interviu exclusiv la DC News, Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a vorbit despre posibilitatea ca sobele pe lemne să fie interzise în România, ca urmare a faptului că, pe de o parte monoxidul de carbon contribuie la poluarea aerului, iar pe de altă parte pădurile sunt tăiate pentru a asigura necesarul de lemn încălzirii populației.

„Dacă românul dorește să se încălzească cu lemne, eu vă spun că în România, cel puțin cât va trăi generația mea, nu va fi interzisă încălzirea cu lemne, deoarece lemnul este o resursă regenerabilă“, a zis ministrul Mircea Fechet.

„Niciodată nu am discutat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor așa ceva, pentru că e o prostie. E adevărat că poți să vii cu un proiect prin care să finanțezi sobe eficiente energetic, pentru că astăzi, la o sobă, din 4 bușteni pe care îi punem pe foc, producem căldură în casă din unul singur, iar 3 ajung să iasă pe horn și energia să se piardă“, a zis ministrul Fechet.

CITEȘTE ȘI                    -                  EXCLUSIV  "Unde e lemnul din România, că pică pădurea pe noi?". Pădurile naționale, sursă de profit pentru străini. Cum pleacă din țară. Ministrul Mircea Fechet: Asta trebuie să ne pună pe gânduri

Foto: Agerpres

Românii vor putea solicita finanțări pentru a-și dota locuințele cu sobe eficiente energetic

„Deci, cel care își pune centrală pe lemne nu se va confrunta cu riscul că vin Verzii și îi interzic (n.r. să mai ardă lemne în sobă)“, a completat Val Vâlcu.

„Niciodată! Sunt comunități care se încălzesc cu lemne de sute de ani. Dacă oamenii stau la pădure, ce rost are să mă duc acolo cu rețeaua de gaz, când omul ăla se poate încălzi folosind lemne de foc, resursă regenerabilă, care se reînnoiește în fiecare an“, a precizat ministru.

„Avem un program de sobe pe care îl vom lansa în această toamnă. O să finanțăm sobe energetice. Din acest punct de vedere există niște normative europene, care spun, de exemplu, că randamentul trebuie să fie minim 75%“, a mai zis ministrul Fechet.

„Programul se numește Rabla pentru Sobe, așa l-am numit noi, și e aproape gata. Ne propunem să finanțăm un procent însemnat, de minim 80%. Omul nu poate să pună mai mult de 10-20%“, a precizat ministrul.

„Deci mergem pe această chemă ca la panourile fotovoltaice“, a mai zis jurnalistul Val Vâlcu.

Ca urmare a faptului că România, în special în zona de deal și de munte, dispune de pădure de foioase, românii din aceste zone preferă să se încălzească cu lemn, ars fie în centrale pe lemne, fie în sobe individuale în fiecare încăpere a locuinței.

În plus, sobele pe lemne sunt preferate de românii care apreciază stilul rustic al acestora. Trebuie avut însă în vedere că aceste dispozitive de încălzire necesită o atenție sporită în momentul în care focul este manipulat, precum și o îngrijire adecvată, prin curățarea periodică de funinginea acumulată pe horn.

Există mai mult tipuri de sobe pe lemne, de la cele din teracotă, cu plită și cuptor, până la cele din fontă sau alte materiale mai durabile, dar și mai eficiente energetic. Majoritatea românilor au în case sobe din teracotă, care oferă un aspect estetic deosebit, care s-a împământenit în designul interior al locuințelor tradiționale din țara noastră.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel