Război pe piața petrolieră: rușii, măsuri drastice. Ce spun americanii, după decizia OPEC

Principalele victime ale deciziei OPEC de a nu reduce producție de țiței sunt Rusia, Iranul și și Statele Unite ale Americii, cred experți și oficiali ruși, în timp ce specialiștii americani semnalează declanșarea unui război pe piața petrolieră și o provocare pentru petrolul de șist al SUA.

Cei 12 membri ai Organizației Țărilor Producătoare de Petrol au anunțat, joi, după lungi discuții în spatele ușilor închise, la Viena, că au decis să nu scadă producția de țiței, care se va menține la 30 de milioane barili pe zi. 

Știrea a produs cea mai drastică scădere a prețului țițeiului din ultimii patru ani, un baril ajungând să coste sub 75 de dolari.

Minisitrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, a declarat pentru Ria Novosti că Moscova trebuie să-și revizuiască bugetul pentru anul viitor în condițiile în care barilul va rămâne unde în jurul prețului de 80 de dolari, și nu de 100 de dolari.

Cutremur pe piața petrolieră, după o întâlnire crucială a OPEC

Kokoreva, analist al pieței petrolului, semnalează că barilul de țiței va ajunge să coste sub 70 de dolari, valoare care ar avea un impact negativ asupra Rusiei, a cărei rublă este puternic conectată de prețurile la petrol.

"Prețurile la țiței ar putea să scăadă sub 70 de dolari. Este un semn rău pentru economia Rusiei. O viitoare scădere ar declanșa un nou val al deprecierii rublei și ar conduce la o stagnare a producției petrolului în Rusia. În schimb, deprecierea monedei naționale va accelera inflația", arată Kokoreva.

Ea a precizat că Venezuela, Ecuador și Iranul vor suferi pierderi semnificative, deoarece bugetul celor trei țări depinde în mare măsură de veniturile din petrol.

Cine deține controlul 

Decizia luată joi la Viena a făcut ca barilul de țiței să scadă la cea mai joasă valoare de după terminarea recesiunii, un nivel care pentru unele proiecte privind petrolul de șist înseamnă bani pierduți.

"Intrăm într-o nouă eră a prețurilor petrolului, în care piața însăși va administra livrările, și nu Arabia Saudită și OPEC", spune specialistul Mike Wittner pentru Bloomberg. "E ceva imens. Este un semnal ei că aruncă prosopul. Piețele se vor schimba mulți ani de-acum încolo".

"Boom-ul" fracturării hidraulice a adus producția americană la cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii, contribuind la un surplus global pe care Venezuela l-a estimat la 2 milioane de barili pe zi, cât producția a cinci membri OPEC la un loc.

OPEC este compusă din Algeria, Angola, Ecuador, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Venezuela.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel